Bluegrass liras på Fristadstorget

Fredag eftermiddag bjuds på bluegrass på Fristadstorget i Eskilstuna. Det är det amerikanska bandet Jan Johansson & Friends som ger konsert på fiol, mandolin och banjo.

30 juni 2016 17:00

Sitt svenskklingande namn till trots hör Jan Johansson med vänner alltså hemma i USA – men det är inte hela sanningen. För bandets grundare, fiolspelaren Jan Johansson är svensk i botten men flyttade redan 1989 till North Carolina och slog sig ihop med ett knippe amerikanska musiker i nya hemstaden Raleigh, understundom kallad "lilla Nashville".

Bluegrass har rötterna i amerikanskt 40-tal och har fått sitt namn efter ett av de band som satte musikstilen på kartan, nämligen Bill Monroe and his Bluegrass Boys. Influerad av irländsk och skotsk folkmusik, men även av jazz, blues och gospel, tar bluegrassen sig ofta an teman som hemlängtan, ensamhet, fattigdom, hembränning, mord, kolgruvor och andra allmänmänskliga problem och glädjeämnen förknippade med Appalacherna, bergskedjan som sträcker sig genom USA:s östra stater och ända ned till Alabama.

Akustiska stränginstrument är bluegrassens signum, trummor går bort, och särskilt viktiga är gitarren, basen och mandolinen för att hålla fart och takt uppe.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa