Kulregn av humor och musik

Woody Allens musikalfars, "Bullets over Broadway", som hade Europapremiär på Göta Lejon på lördagen, är späckad med allt, stjärnor, dans och musik.

11 september 2016 16:22

"Bullets over Broadway" handlar om showbiz i New York under förbudstiden. Den pretentiöse författaren David Shayne, som spelas av den alltid utmärkte och mångsidige Linus Wahlgren, har just färdigställt en pjäs och letar finansiär. Shayne deklarerar att han inte kommer att ändra ett ord i sitt mästerverk. Och snart hittar hans producent, (Per Svensson) resurser som gör det möjligt att sätta upp pjäsen med den stora teaterdivan Helen Sinclair (Helen Sjöholm) i huvudrollen och den rutinerade skådespelaren Warner Purcell (Andreas Nilsson).

Det visar sig dock att pengarna kommer från gangsterbossen Nick Valenti (Johan Rabaeus). Och han har två krav: att en av rollerna ska göras av hans flickvän Olive Neal och att hon ska ha livvakten Cheech med sig till alla repetitioner.

David Shayne tvingas nu dagtinga med sina värderingar samtidigt som hans relation till fästmön Ellen (Lisa Stadell) sätts i gungning på grund av den karismatiska Helen Sinclair.

När ridån går ner efter första akten av "Bullets over Broadway" är publiken alldeles tagen. Vi har fått uppleva Johan Rheborg, i rollen som gangstertorpeden och livvakten Cheech, skjuta prick, köra bil på scenen samt steppa. Helen Sjöholm, som spelar en åldrande och alkoholiserad aktris med stor pondus, har kommit ut som komedienn, och Shima Niavarani har charmat alla som den odrägligt bortskämda och talanglösa teater-wannaben Olive Neal.

Men någonstans i andra akten tappar jag intresset för hur det ska gå för författaren David Shayne, skådespelarensemblen och maffiabossen med entourage. Det är som om någon öppnar ugnsluckan lite för tidigt så att luften går ur den maffiga och underbart aptitliga musikalsufflén som tagit form inför mina ögon.

Ironiskt nog handlar ju den här musikalen om hur en "konstnär" får se sitt manus bearbetas och bli till stor teater med hjälp av den naturbegåvade men ack så barbariske gangstern Cheech. Men när alla trådar retts ut och säckarna knutits ihop står det klart att manusarbetet med musikalen "Bullets over Broadway" kunde ha mått bra av lite input från någon som Cheech.

Men även om föreställningen peakar aningen för tidigt är "Bullets over Broadway" en härlig show som bjuder på extra allt när det kommer till humor, sång, spektakulär scenografi och glamourösa kläder. Lägg till skön storbandsjazz med rötterna i 1920- och 30-talen, framförd live av ett tajt band på och i diket framför scenen och snyggt koreograferade dansnummer som gör att publiken försätts i stämning för ett besök på en obskyr men lyxig klubb i förbudstidens New York, och du får full utdelning på musikalbesöket.

Dessutom kommer du troligen att lämna Göta Lejon med en ny idol i musikalsvängen: Shima Niavarani!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!