Christer Lindarw nominerad till Eskilstuna-Kurirens kulturpris

För sina modiga, banbrytande och inspirerande insatser på och utanför scenen har Eskilstuna-Kurirens kulturprisjury nominerat Christer Lindarw till årets kulturpris.

17 november 2016 07:00

En Eskilsstatyett (1991) och ett kommunalt musikpris (2006) har Eskilstunasonen fått ta emot under sin långa artistkarriär.

– Men något kulturpris har jag aldrig fått, så fina har vi aldrig varit! säger Christer Lindarw, när vi ringer för att berätta nyheten.

Christer Lindarw är mitt uppe i summeringen av sin 40-åriga karriär som Sveriges mest populära dragshow-artist med After Dark-showen "This is it" och memoarboken "This is my life".

Det är inte helt lätt att översätta titeln på After Darks show, "This is it", till svenska.

På Eskilstunamål, som är Christer Lindarws förstaspråk, skulle uttrycket kunna betyda något i stil med "Dä va dä dä", och då anspela på något som tagit definitivt slut.

Så kategorisk är inte Christer Lindarw. I stället säger han att den aktuella showen blir hans sista stora produktion.

– Jag tycker visserligen om att ha ledigt och vara lat, men man mår bättre om man håller på, psykiskt också, säger Christer Lindarw.

Någon pensionering är det alltså inte fråga om. Till att börja med är de två närmaste åren intecknade. När "This is it" har spelats färdigt på Rondo på Liseberg i Göteborg bär det av på turné. Nästa höst sätts föreställningen upp i Stockholm. Efter det blir det ytterligare en turné.

Men sedan ska det alltså vara slutsprattlat med benen för Christer Lindarws del. I alla fall i de högsta klackarna, på de största scenerna och i de maffigaste scennumren.

Christer Lindarw har hunnit bli 63 år och det börjar kännas lite i kroppen.

– De kommer inte att gå att göra en till After Dark-show, det är så fysiskt krävande.

– Det tar helt enkelt lite hårdare, men det går och det är fortfarande lika roligt, säger han.

När han inte står på scenen denna höst har han fullt upp med att flänga land och rike kring och lansera sina memoarer "This is my life". Det är signeringar och framträdanden, det har blivit mer av den varan än han hade trott.

Vad har då Christer Lindarw för planer när After Dark-epoken är slut? Funderingar finns. Han är inte bara artist, utan även klädskapare, stylist och kostymör med flera stora produktioner på sitt cv.

Förutom After Darks kostymer genom åren - bara till "This is it" handlar det om 200 utstyrslar - gjorde han till exempel dräkterna till Jonas Gardells musikal "Livet är en schlager" för ett par år sedan. Och det har väl inte undgått någon född före 1995 att det var Christer Lindarw som gjorde Sveriges mest berömda klänning åt Lill Lindfors. Den med en sinnrik konstruktion som gjorde det möjligt för henne att bokstavligen tappa kjolen i direktsändning när hon agerade programledare i Eurovision Song Contest.

Också på detta område tänker Lindarw trappa ner.

– Jag vet inte, jag kan tänka mig att göra någon Mello-grej om någon frågar, säger han.

I stället vill han pröva sin erfarenhet och kreativitet bakom kulisserna.

– Det vore roligt att göra något scenskapande, att jobba fram en show som regissör.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa