Tuff tid präglar Pain of Salvations nya album

– Det är nog det sannaste och ärligaste jag någonsin gjort, säger Daniel Gildenlöw om Pain of Salvations senaste album, "In the passing Light of Day", som släpps i dag, fredag.Temat är precis det han inte alls tänkt sig att skriva musik om: mördarbakterien som höll på att kosta honom livet och kampen för att komma igen.

13 januari 2017 10:32

När vi når honom är han i full färd med att signera förhandsbeställda album.

– Alla preorders får en personlig hälsning.

Och förbeställningarna är flera hundra från Pain of Salvation-fans över hela världen. När Daniel Gildenlöw arbetat sig igenom traven ska de skickas till Brasilien, Argentina, Indien, New Caledonia och Sri Lanka, för att nämna några ställen.

Det är musikälskare som vet att de inte kan vara utan Pain of Salvation - och då har de ändå inte hunnit läsa den lysande recension som "In the Passing of Light of Day" fick på musikhemsidan Artrock.se nu i veckan: Betyg 10 av 10 möjliga...

Det var i januari 2014 som Daniel Gildenlöw drabbades av en allvarlig bakterieinfektion som krävde sjukhusvård i nästan fyra månader. Därefter följde en lång tid av återhämtning och rehabilitering för att bygga upp muskelstyrkan igen efter den sjukdomen.

– Det var helt surrealistiskt att kliva ut i vardagen igen när jag äntligen blev utskriven från sjukhuset. Solen sken, vardagen rullade på som vanligt, men jag kunde knappt gå utan var tvungen att stanna och vila med jämna mellanrum. Då kändes det helt fel att göra en konceptskiva om mördarbakterier.

Med lite distans blev det annorlunda. Daniel Gildenlöw kunde helt enkelt inte skriva musik om något annat än, som han säger, " denna intressanta och minnesvärda episod i mitt liv".

– På ett sätt har det varit lite skönt att få en så tydlig riktning i sitt liv. Vi har ju hela tiden småsaker vi är stressade oss över och ligger efter med: byta däck, deklarera och en massa andra måsten. Så är det förstås fortfarande för mig. Men på ett helt annat sätt. I sjukhussängen insåg jag vad det egentligen är vi har att kämpa för.

Så "In the passing Light of Day" har blivit en självutlämnande skiva, säger han. Men någon annan kunde inte göras.

– Jag står fast i det jag skrivit, jag hade inget val. Tidigare har ju Pain of Salvation tagit upp teman som vapenindustrin, kärnkraft, miljöförstöring, den globala vattenförbrukningen och hur den drabbar ursprungsbefolkningen. De koncepten har också grundats i ett äkta engagemang - även om "In the passing Light of Day" är mer personlig.

Releasedatumet är alltså fredagen den 13:e.

– Det passar bra, med tanke på temat, säger Daniel Gildenlöw. Men, som min fru häromdagen påpekade, så kan det också vara tvåårsdagen av min operation. Jag minns inte riktigt, men det var någon gång i början av januari som allt började.

Om några veckor flyger Pain of Salvation över Atlanten för en månads turné i USA och Kanada. Sedan väntar Europaturné under mars och april.

– Det ser jag fram emot. När jag låg där i sjuksängen kände jag så tydligt att jag måste tillbaka till musiken. Den varit min ledstjärna i 32 år, ända sedan jag var 11 och startade mitt första band!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa