På hårspaning i tv-rutan

21 januari 2017 05:00

Tänkt på hur hårfagert det blivit i rutan? Barna Hedenhös häst skulle känna sig flintis i jämförelse. För det kan väl ändå inte bara vara vi med tunt, spikrakt hår som uppmärksammat att i stort sett varenda nyhetsuppläsare numera stoltserar med en jätteman?

Sätt på valfritt aktualitetsprogram och taglet ringlar nedför axlarna - alltmedan uppläserskan med fast blick berättar om läget i Syrien eller toppmötet i Davos.

Ingen nämnd och ingen glömd, men faktum är att den som ger sig ut på nätet och letar upp bilder med några år på nacken ganska snart kan konstatera att för fem-sex år sedan hade flera av våra mest kända nyhetsankerskor både kortare och tunnare testar.

Nu är det andra bullar. Inte alla, men NÄSTAN alla, har skaffat sig hårförlängning. Det är helt enkelt lätt att få intrycket att kvinnor som syns i Rapport, Aktuellt, Nyhetsmorgon eller Sportspegeln av naturen är både hårigare och mer självlockiga än vi andra - som åtminstone i tonåren låg sömnlösa åtskilliga nätter på grund av att någon papiljottjävel i plast tryckt sig in i huvudsvålen.

Särskild skarpögd behöver ingen vara för att se ungefär var skarven sitter, alltså där nyhetsankarets egna hår tar slut och det förlängda böljandet tar vid. För böljar gör det. Det är nämligen inte ut tal om att fästa behåringen i någon fläta eller kasta bak den på ryggen. Nej, den som lidit pin hos frissan - och jag hoppas verkligen inte att det är någon SVT-anställd frissa så att jag varit med och bidragit till behåringen via tv-lincensen - vill förstås att hela härligheten ska synas. Därav framåtkamningen. Allt extrahår ringlar liksom på nyhetsankarnas framsida, den som syns i rutan.

Ni som tycker detta är en skitsak och att varje kvinna självklart bör ha rätt att unna sig ett litet fix - sätt av en stund och googla på Pixee Fox.

För sju år sedan hette Pixee fortfarande Martina, hade nyss tagit studenten och börjat jobba på elfirma hemma i Gävle. Det var innan hon inlett sin karriär på operationsbordet. Hon började med näsan. Sedan rullade det på. Vid det här laget har hon genomgått 19 skönhetsoperationer. Från topp till tå har kniven gått. Förra året lät hon kapa bort sex av sina revben hos en kirurg i USA och har numera världens smalaste midja. Hon bytte ögonfärg i Indien och lyfte rumpan i Göteborg. Målet för Pixee Fox, som hon kallar sig sedan hon sadlade om från elektriker till modell, är att bli så lik seriefiguren Jessica Rabbit som möjligt. Och på god väg är hon med jättetuttar, getingmidja, plutande läppar och röv av det rejäla slag som bara en Brazilian butt lift kan åstadkomma.

Filmsnutten från när hon hälsar på hemma hos föräldrarna i Gävle är hjärtskärande. Med gråten i halsen säger mamma: "Hon var ju så vacker innan, visst är hon söt nu också, men på ett helt annat sätt. Man undrar ju när kroppen säger nej. Nu är hon bara 26, men vad händer vid 62?"

Ja, det tål att funderas på. Liksom hur kirurgerna som så gärna ställt upp med kniven tolkar läkaredens ord om att "aldrig skada, om möjligt bota, ofta lindra, alltid trösta."

Själv ser Pixee Fox sig som ett vetenskapligt projekt - och har förstås rätt i att alla måste göra sina egna val.

Ändå går det bra att se de lurviga tv-kvinnorna och stackars Pixee som två sidor av samma mynt

För om de allt hårigare nyhetsuppläserskorna befinner sig i den ena, lite småtrevligt piffiga änden på skalan av tilltagande kropps- och skönhetsfixeringen - så återfinns Pixee Fox i den andra, mer extrema änden.

Bäst just nu

Efter en vecka i norra Dalarna finns bara ett svar: Snö och skidor på längden. Samt våffelstugor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa