Adam från Eskilstuna nådde drömmen i Hollywood

Nu firar flerfaldigt prisbelönade reklamfilmsregissören Adam Berg från Slagsta tjugo år bakom kameran. När Eskilstuna-Kuriren träffar honom i Hollywood berättar han om hur allt började, framtidsdrömmarna och relationen till brorsan Jocke Berg.

25 december 2015 10:00

Att Adam Berg från Eskilstuna hamnat där han hamnat är ingen slump.

– Jag drömde om att jobba med film i Hollywood redan när jag var liten, säger han.

Nästa år firar han tjugo år som musikvideoregissör och reklamfilmsmakare.

Och det var på en bakgård i Slagsta som allt började. När andra gick på fotbollsträning efter skolan kletade Adam och brorsan Jocke Berg lera i ansiktet och gjorde egna zombiefilmer.

– Jag har kvar en av filmerna faktiskt, säger han och förklarar att de klippte ihop materialet genom att koppla ihop två VHS-maskiner.

Vi befinner oss på Adam Bergs stammiskafé i Brentwood i Los Angeles, ett puttrigt och välmående villaområde där chansen är stor att springa in i Gwyneth Paltrow som är på väg till ett yogapass eller se Arnold Schwarzenegger, känd från Terminator, cykla omkring. Den filmen var en av Adams favoritfilmer som ung, tillsammans med "Alien", "Highlander" och "Gudfadern". Klassiker som han såg om och om igen.

– Jag startade till och med en filmcirkel i Eskilstuna för att kunna gå gratis på bio mot att jag skrev recensioner.

Då hade den unga filmnörden Adam Berg inte en aning om att det ett drygt decennium senare skulle vara hans egna verk som blev bedömda. Redan som 24-åring fick Adam ta emot en Grammis för Kent-videon "Gravitation", baserad på en mordhistoria inspirerad av thrillern "Seven".

– Det var ju en fantastisk start. Jag hade gått på Stockholms filmskola och kunde egentligen ingenting, men jag visste att jag ville göra något som kändes nytt, säger han.

Adam Berg arbetade under många år som musikvideoregissör och gjorde bland annat en rad videor till Eskilstunabanden Kent, Yvonne och Superswirls. Men när industrin förändrades och den konstnärlig frihet ströps så tröttnade han.

– Allt handlade om pengar och att artisterna skulle se stå på ett tak och spela och se snygga ut, och samtidigt fick man nästan inget betalt så jag började jobba med reklam i stället.

Och 2009 vann han branschens mest prestigefulla pris, Grand prix i Cannes, för webbfilmen Carousel, skapad för företaget Philips. Sen dess har han mottagit en rad priser. Han beskriver sin stil som emotionell och melankolisk.

– Min drivkraft är att berätta historier i kortformat – som får folk att känna saker och som säger något om människan, förklarar han.

Det var för fem år sen som Adam Berg och familjen bestämde sig för att ge drömmarnas stad en chans.

– Jag hade gjort olika reklamfilmer som fick uppmärksamhet i Hollywood, barnen var små och det var ett tillfälle att testa något nytt, säger han

Som så många andra svenskar i Los Angeles hade de planerat att testa ett år, men när det visade sig att jobben trillade in och familjen trivdes bra så blev de kvar.

I dag jobbar Adam Berg nästan uteslutande för internationella företag med hela världen som sin arbetsplats. Han har precis kommit hem från en resa med stopp i New York, Chile, Sydafrika och Argentina där han spelat in en reklamfilm för ett amerikanskt flygbolag. Snart bär det av till London på uppdrag för ett välkänt bilmärke.

Att år efter år hålla sig kvar som reklamare på toppnivå är en krävande utmaning – ett misslyckande kan innebära att du är ute ur leken på ett kick.

– Det är oerhört hård konkurrens och du bedöms efter det senaste du har gjort. Visst har jag gjort grejer bara för pengar och mot bättre vetande. Mitt mål är att alltid göra ett bra jobb, därför pitchar jag hellre på ett av hundra förslag.

Adam Berg är hjärnan bakom bland annat den uppmärksammade Volvo-reklamen med världsberömda artisterna Swedish house mafia såväl som Nikes "My time is now"-film med fotbollstjärnor som Cristiano Ronaldo och Neymar Jr. Om samarbetet med superkändisar säger Adam:

– Många av de stora fotbollsspelarna har varit omhändertagna sen de var 12 år och känner inte till något annat liv. De är ganska svåra att ha att göra med. Jag tycker nästan synd om dem, alla stirrar på dem vart de än går. Jag såg Tom Cruise en gång på en restaurang här, han stod i en läderjacka och skrattade och hela stället stannade upp och tittade på honom. Det kändes surrealistiskt att han finns på riktigt.

På frågan huruvida han själv vill ta klivet in i långfilmsbranschen svarar Adam att han jobbar på det. Som många andra i den här stan har han ett gäng manus i byrålådan. Ett av dem beskriver han som en ny "När lammen tystnar", ett annat handlar om kloner och ett tredje om en person som kan stoppa tiden, och så en skräckfilm. Dessutom har han under förmiddagen suttit och filat på ett långfilmsmanus baserat på en svensk bok.

– Det handlar om ett framtidsscenario där det är inbördeskrig i Skandinavien och all elektronik och datatrafik har slagits ut. Temat känns oerhört aktuell med tanke på utvecklingen i Europa just nu.

Adam syftar framför allt på oroligheterna i Syrien och hur skört ett samhälle är när ingenting fungerar. Och som många andra blir han förfärad över att läsa om hur flyktingar blivit bemötta i hans gamla hemstad Eskilstuna, apropå den misstänkt anlagda branden i ett påtänkt asylboende i Sågarsvedet.

– Jag tycker att det är fruktansvärt på alla sätt och vis, framför allt tycker jag att tonen i samhället överhuvudtaget är obehaglig. Att länder i Europa stänger gränser och vill skydda sig... Från vadå? Det har alltid rört sig folk över gränserna, det är så saker utvecklas. En och en halv miljon svenskar flydde till USA på grund av hungersnöd för lite mer än hundra år sen, vad hade man tyckt om USA stoppat dem?

I dag flyttar inte svenskar till USA på grund av hungersnöd men väl för att söka lyckan och arbeta. Och Los Angeles har seglat upp som den coolt avslappnade staden alla vill vara i.

– Det finns många reklamare här och svenska skådespelare som slår igenom just nu. Och flera musiker, som Max Martin, är helt otroligt framgångsrika. Svenskar går hem här för att de är prestigelösa och enkla att samarbeta med, vi kommer från en konsensuskultur och är inte rädda för att uttrycka vår åsikt medan amerikaner ofta väntar på vad chefen ska säga.

Förutom den lukrativa arbetsmarknaden tycker Adam att Los Angeles överlag är en stad som det är lätt att trivas i – och än finns inga planer på att återvända hem till Sverige.

– Vädret är ju fantastiskt, just nu är det vinter och det är 25 grader varmt vilket gör saker enklare. Och så är det här tidsmässigt sist på jorden, då kan man jobba ostört på kvällarna.

Nackdelen är att det är svårt att ha kontakt med de där hemma, till exempel brorsan.

Även om det går långt mellan gångerna de ses så har bröderna en självklar roll i varandras liv, och Adam lyssnar ofta på sin brors musik.

‧– Jocke är min bror och min bästa vän och han har inspirerat mig mycket. Vi kommer från samma bakgrund och har samma tankar om saker. Jag tycker väldigt mycket om hans texter, förklarar han.

Efter att intervjun avslutats och Adam Berg motvilligt ställt upp på att bli fotograferad måste han rulla vidare för att hinna till ett möte. Han erbjuder skjuts i sin Tesla och när han startar bilen ljuder snart senast lyssnade låt ur högtalarna, "Kevlarsjäl" med Kent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Forsberg