Csaba, Grapelli och ett benbrott

Csaba Harkó har spelat renodlad folkmusik i 25 år, men som violinist har han alltid varit fascinerad av Stéphane Grappelli – jazz-violinisten som spelade med Django Reinhardt. Men det tog ett benbrott för att få till den första soloskivan "Folkjazz". – Jag har tänkt på att göra detta i snart 20 år, ler Csaba.

13 juni 2012 09:14

Att det inte blivit av förrän nu beror helt enkelt på att han har haft för mycket att göra. Violinisten Csaba Harkó är en flitigt anlitad musiker och det har därför aldrig blivit av att han har spelat in sina egna alster.

– Men sedan fick jag ett riktigt fult benbrott och var sjukskriven ett halvår. Då passade det rätt bra med att sitta ner i studion här hemma och spela in alla de där låtarna som jag har haft i huvudet.

Solen skiner i trädgården hemma hos familjen Harkó i Eskilstuna. Csaba tar en klunk kaffe och berättar att musiken på "Folkjazz" är en blandning av eget material och andras låtar. Med sig på skivan har han haft saxofonisten Alf Kling och gitarristen Ola Molander.

– Och så lyckades jag övertala min fru att sjunga på en låt. Hon har en sådan vacker röst. Men hon har gjort det klart för mig att hon inte tänker stå på en scen och sjunga, ler Csaba som själv också sjunger på albumet.

Tisdagen den 26 juni har Csaba Harkó releasefest på Josef's House of Blues i Eskilstuna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa