Mästarsångarna i Borsökna

Rock, visa, jazz och klassiskt. Allt ryms under Ing-Marie Janzons vardagsrumstak där sångare från hela landet trimmar röst och framträdande i värmen.

4 juli 2015 02:00

Det är femte sommaren sångerskan och sångpedagogen Ing-Marie Janzon arrangerar sin sommarkurs för sångare som vill utveckla sin röst.

– Det handlar om både körsångare och solister, om trubadurer och rocksångare, berättar Ing-Marie Janzon som står och lagar mat till hela gänget när vi når henne på telefon i huset utanför Eskilstuna.

– I år har vi en rockkille med en skivinspelning på gång med på kursen. Han vill ha lite hjälp med rösten innan det är dags att gå in i studion.

De mest långväga kursarna har fått logi i hennes gästrum, övriga pendlar för att delta i de dagliga femtimmarspassen.

Kursen är upplagd som en så kallad master class. Det betyder att Ann-Marie Janzon tar sig an en elev i taget medan de andra sitter med och lyssnar.

– Alla har olika saker de vill finputsa på, men den här formen gör att alla får del av nya infallsvinklar och tips.

Ing-Marie har skrivit två böcker om scenisk gestaltning för körsångare och ger också råd om vad sångarna ska tänka på under sina framträdanden.

Eleverna är i sommar elva till antalet och söktrycket är konstant högt.

– Ja, det finns ett stort intresse för den här typen av kurser bland sångare som har musiken som sitt största fritidsintresse och vill komma vidare,

säger Ing-Marie som ger kursdeltagarna i uppgift att senare i år planerar för en specialare: "Röst och retorik".

Men först väntar en konsert av det interna slaget när årets sommarkursare tar adjö efter snudd på en veckas intensivrep i Borsökna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa