Julfest med Sator

Egentligen skulle det inte bli några spelningar för Sators del i höst. Men det blev ändå så att bandets två hemstäder får besök av ett av Sveriges mest rutinerade rockband.

19 december 2008 06:30
- Fast man kan säga att det är mer julfest än någon sorts miniturné, säger sångaren och gitarristen Chips Kiesbye.
Sator har sina rötter i Borlänge, och bandets bassist Heikki Kiviaho bor i Eskilstuna, vilket alltså förklarar den exklusiva spelningen på Raw i kväll. Men det hör till traditionen att Sator på senare dagar ger ett fåtal spelningar per år.
- Vi har alltid tagit långa pauser eftersom alla medlemmar har andra projekt, och jag producerar mycket. Vi har aldrig gillat att sitta i tv-soffor och vara med i spelprogram för att göra reklam för oss själva. Allsång på Skansen är inte riktigt vår grej, säger Chips.
Under det nuvarande namnet majoriteten av medlemmarna i bandet spelat ihop sedan 1987. Även om killarna behöver repa ihop sig inför de två spelningarna i december, är det många äldre låtar som sitter kvar i fingrarna.
- Just i början av bandet hade vi ju bara låtarna från den första skivan som vi kunde spela live. Vi gjorde ju hundra spelningar om året på den tiden, och när vi kör de låtarna i dag så känner man ju att något sorts muskelminne drar igång. Det kan vara en stämma eller något som rösten automatiskt glider in på av ren vana.
Är det lika roligt att spela låtarna i dag som det var förr?
- Jag skulle vilja säga att det är roligare i dag. När vi var unga var vi alltid oroliga för vår karriär. Kom det lite folk en kväll kunde vi tänka att nu var det slut med bandet, ingen vill se oss. I dag är vi mer avslappnade. Det är ingen katastrof om folk inte kommer.
Hur ser publiken ut på era spelningar?
- Man skulle ju kunna tro att det bara är gamla fans som kommer, men vi blir alltid lika överraskade av hur varierad publiken är åldersmässigt. Framförallt är det många som var typ tio bast när vi var som störst i början på 90-talet. De kan komma fram efter spelningarna och säg att det gärna hade sett oss tidigare, men att de var för unga då, skrattar Chips.

Läs hela artikeln i fredagens papperstidning

Mikael Barani
016-156000
mikael.barani@ekuriren.se
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa