Vattenäventyr på Royal

H2O – det är Vattenmannen och Speeds grej. På Eskilstuna-Kurirens kulturdag den 28 november plaskar de in på Royal med sin vattenshow för barn.

17 november 2015 01:00

I släptåg har de sin lilla vagn fullastad med badleksaker. För båda älskar vatten, var och en på sitt sätt. Medan Speed är attackdykare av modernaste och snabbaste snitt, lufsar hans vän Vattenmannen långsamt runt i gammaldags utrustning med en tung dykarhjälm på knoppen. Som karaktärer är Vattenmannen oftast tystlåten, lite bortkommen och osäker, medan Speed istället ofta är alldeles för tvärsäker på sin sak.

Bor gör de i ett undervattensskepp längst ned på havets botten. Med skeppet som utgångspunkt tar Vattenmannen och Speed grepp på hajar, flaskpost, trålning och bottendöd, ofta med hjälp av sång och musik.

-Det började med att vi gjorde en serie om åtta program för utbildningsradion UR, berättar attackdykaren Speed, som egentligen heter Tomas Hirdman.

I varje avsnitt belystes olika aspekter av vatten och miljö.

Tillsammans med Vattenmannen - Robert Cronsioe – tog Speed upp ämnen som hållbar utveckling, överfiske, vågkraft och vattnets kretslopp.

Upplägget i programmen var ofta att de två vattenälskarna satt och lyssnade på radions Vatten-Nyheter och blev nyfikna på något som presentatören lästa upp. För att ta reda på hur det låg till egentligen tog sig de båda dykarna upp till ytan för att prata med fiskare och marinekologer om sakernas tillstånd. Väl tillbaka i skeppet på botten skrev de sånger om det de lärt sig med titlar som Vattenjazz och Hajen kommer.

Låtarna finns på CD:n Vattenmannen och Speed och i dagarna har dykarna gett ut en uppföljare: Vattenmannen och Speed åker på semester.

-Vi reser runt hela klotet, men inte bara med båt utan med alla möjliga olika färdmedel, berättar Tomas Hirdman.

I botten är både han och Robert Cronsioe skådespelare och musiker som jobbar med en rad olika projekt när de inte är ute och uppträder med sin vattenshow.

TV-programmen ligger fortfarande ute på UR:s hemsida för den som är nyfiken och vill förbereda sig inför kulturlördagens fuktiga äventyr på Royal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!