Bankerna måste inse att snabbare betyder farligare

Bankerna måste förstå att de kan skapa nya behov hos kunderna. I tider av ekonomisk oro bör säkerhet och trygghet kunna bli ett lika viktigt konkurrensmedel som ränterabatter och förmånliga sparkonton.

Bankerna måste förstå att de kan skapa nya behov hos kunderna. I tider av ekonomisk oro bör säkerhet och trygghet kunna bli ett lika viktigt konkurrensmedel som ränterabatter och förmånliga sparkonton.

Foto: Isabell Höjman/TT

Ledare2024-02-19 18:57
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Varje år blir tiotusentals svenskar av med hela, eller delar av, sina besparingar i telefon- och internetbedrägerier. Mellan 2022 och 2023 ökade antalet samtal till Brottsofferjouren som handlar om ekonomiska bedrägerier med 61 procent. Mörkertalet är stort – många offer känner så stor skam att de drar sig för att göra en polisanmälan.

Genom ondskefull manipulation kan arvet från en högt älskad make gå förlorat. Ungdomar som tror att de kan göra ett aktieklipp förlorar kontantinsatsen till den första egna lägenheten. Brotten är så många att polisen inte kan utreda dem. Pengar går rakt in i de kriminella
nätverken. Hundratusentals skattekronor går upp i rök.

När Dagens Nyheter publicerar en ambitiös granskning av problemet vägrar bankerna ställa upp på intervjuer (10/1). I stället hänvisar de till Bankföreningens vd Hans Lindberg, som i sin tur säger att bankerna är på väg att sätta upp en gemensam standard för hur säkerhetssystemen kan se ut.

I slutna rum har bankerna berättat för ett stort antal intresseorganisationer att tekniken som krävs för en ökad säkerhet finns, men att man inte vill implementera den. Personer som deltagit vid dessa möten berättar att oviljan beror på en oro över att kunderna ska lämna banken om användarupplevelsen inte är tillräckligt snabb.

Men bankerna måste förstå att de kan skapa nya behov hos kunderna. I tider av ekonomisk oro bör säkerhet och trygghet kunna bli ett lika viktigt konkurrensmedel som ränterabatter och förmånliga sparkonton.

Under 1950-talet trotsade Sveriges största biltillverkare, Volvo, kundernas ovilja att installera bilbälten och började i stället sälja bilar med färdigmonterade säkerhetsbälten. Bilförarna var till en början skeptiska. Men tester visade hur mycket säkrare bilfärden blev med bälte. Försäljningen av bilar med säkerhetsbälten ökade. I dag är säkerheten en av de viktigaste faktorerna när människor ska köpa ny bil. En attitydförändring som skedde helt utan lagstiftningar och reglering.

Bankerna borde ta till sig denna lärdom. De måste inse att unika säkerhetssystem kan användas för att plocka marknadsandelar. Men just nu uppför sig bankerna i stället som övergödda katter. De ligger still i korgen, slickar i sig kundernas boräntor och skyller på att de inväntar politiska direktiv. Det drabbar inte bara tiotusentals svenska bankkunder, det gynnar även de kriminella gängens verksamhet.

Om människor väljer att lägga hundratusentals kronor på en produkt som marknadsförs som världens säkraste bil borde de rimligtvis även vara intresserade av att placera sina besparingar hos världens säkraste bank.