Det som blir förebyggt behöver inte botas. När vården inte belastas av sjukdomar eller olycksfall som kunnat förhindras undviks onödigt lidande – personal och pengar räcker längre.
De nya vacciner som snabbt hjälpte mot covid-pandemin har räddat miljontals liv och stagat upp samhällsekonomin i många länder.
Ett annat slags vaccin, som kan förebygga ett helt annat slags sjukdom, finns nu mot HPV-virus, som ligger bakom bland annat livmoderhalscancer. Det går nu att i hela befolkningar utrota ett slags cancersjukdom – som till skillnad från många andra knutits till cellskador vållade av virus.
Men då krävs, som med mycket annan vaccinering, att en så stor andel av den riskutsatta befolkningen blir vaccinerad att fortskridande smittspridning inte kan ta fart.
Det är oroande när genomslaget är alltför litet och varierande, för den satsning som görs mot HPV-virus. Gratis vaccinering har erbjudits fram till nyår för alla kvinnor födda 1994-99.
Redan tidigare i år syntes det att bland annat Sörmlands län, och en rad andra, inte var på väg att lyckas. Nu har det gått mer tid. Resultaten är redovisade ned på kommunnivå. Att nå 70 procent av målgruppen har uppnåtts i delar av Värmlands och framför allt Kalmar län. Så uppgiften har inte alls varit omöjlig, men i större delen av landet har målet ändå missats grovt.
I Sörmland är lilla Vingåker med 61 procent ensamt om att vara ens i närheten av målet. Inte en enda kommun i Kalmar län ligger, med resultat mellan 62 och 72 procent, lägre än Vingåker. Såväl Strängnäs som Flen har endast nått upp till cirka 35 procent. Katrineholm och Eskilstuna ligger med 43-44 procent lägre än en rad jämförbara städer.
På alla håll i landet har ett missförstånd förekommit, att de som fått äldre vaccin inte skulle behöva bry sig om det nya som nu erbjuds – och som skyddar mot klart fler virusvarianter. Det kan ha gjort att en del missat erbjudandet. Men detta kan inte förklara de väldiga skillnaderna mellan orter och regioner.
Både informationsarbete och uppgiften i stort verkar ha tagits på mindre allvar i regionerna. Att resultaten är svaga syns i mängder av kommuner av de mest skilda slag, i storstads- och glesbygdsområden och med skilda ekonomiska och sociala förhållanden.
Det är nu på gång att förlänga insatsen. Det är klokt att göra så. Men bara ett halvår, verkar det. Räcker det? De som nu inte hunnit fram bör få tid nog att komma ikapp.
På längre sikt kommer den breda vaccinering som sker av elever på mellanstadiet att slå igenom och livmodercancer att förebyggas. Men en bredare vaccinering bland vuxna kan snabbt ge goda resultat och bör inte försummas, när nu möjligheten finns. Bästa cancerbehandlingen är fortfarande den som aldrig behöver utföras därför att sjukdomen förebyggts.
Särskilt från en del högerytterhåll spreds en propaganda mot vaccinering och mot annat smittskydd under covid-pandemin. Detta fick inte samma utbredning i Sverige som i USA eller de tysktalande länderna – så här finns knappast orsaken till skillnaderna i andelen HPV-vaccinerade mellan svenska regioner.
Men flera aktiva antivaccinpropagandister har nu blivit Donald Trumps val som toppchefer i viktiga federala hälsovårdsmyndigheter. Därmed kan denna folkhälsoskadliga desinformation om vacciner få större genomslag, även utanför USA. Det ska man inte låta sig luras av – vad gäller HPV, covid eller något annat.