Under tisdagen stod det klart att den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm åtalas för brottet vårdslöshet med hemlig uppgift. Det innebär att man av grov oaktsamhet röjer eller sprider en uppgift som kan skada Sveriges säkerhet (DN 11/3). Landerholm förnekar brott. Rättegången kommer troligen att inledas i slutet av maj.
Misstankarna mot Henrik Landerholm hör inte till de vanliga. Eller som chefsåklagare Per Lindqvist konstaterar: "Vi har inte tidigare haft en person i en sådan här befattning i statsförvaltningen som står åtalad för den här typen av brott."
Åtalet bygger på att Landerholm lämnat kvar hemliga handlingar vars ”uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet” i ett olåst skåp på Gällöfsta kursgård. Dokumenten hittades, enligt förundersökningen, av en städerska som kan ”knytas till den våldsbejakande extremistiska miljön”.
Regeringskansliet utredde först denna händelse internt och kom fram till att det inte behövdes en polisanmälan. I förundersökningen konstaterar dock Säkerhetspolisen att den interna undersökningen hade en rad brister: ”Under arbetet har ingen kontakt med Gällöfsta genomförts, ingen dokumenterad utsaga av Landerholm presenterats samt oriktig redogörelse för händelseförloppet presenterats.” Det sistnämnda handlar bland annat om att Landerholm uppgett att han lämnade pappren i ett låst skåp på kursgården, vilket han alltså – enligt Säkerhetspolisen – inte gjorde.
I dag vet dessutom ingen var handlingarna finns. Regeringskansliets säkerhetsdirektör uppger i förhör att han lämnat tillbaka de hemliga dokumenten till Henrik Landerholm, som i sin tur påstår att han inte har fått dem.
Att slå fast att det finns ett behov att förstärka säkerhetsarbetet inom Regeringskansliet är som att slå in en öppen dörr.
Henrik Landerholm och statsminister Ulf Kristersson är gamla barndomsvänner från Eskilstuna och hans syster, Karin Enström, är partisekreterare. De personliga banden med partiet gör att affären Landerholm även blir allt mer bekymmersam för Moderaterna – i synnerhet som Landerholm handplockades till jobbet som nationell säkerhetsrådgivare. Tjänsten annonserades aldrig ut, innan han fick den.
Så sent som förra veckan framkom det dessutom att Landerholm, som då var föremål för en förundersökning och misstänkt för ett allvarligt brott, fått ett oavlönat uppdrag av partiet att bistå en av en intern arbetsgrupp. Han fick därför ett passerkort till Moderaternas partikansli. (DN 5/3)
Redan då gick det på goda grunder att ifrågasätta uppdraget. I ljuset av det nu väckta åtalet är det än mer märkligt.
Intrycket som Moderaterna hittills gett är att partiet gett Landerholm en egen gräddfil till jobb och uppdrag. Det är bekymmersamt – inte minst då detta gör att det faller en skugga över Ulf Kristersson i en tid då statsministerns energi och fokus behöver riktas mot viktigare frågor.
Nu behöver han i stället åter bemöta invändningar om vänskapskorruption. Och det är helt och hållet Moderaternas eget fel.