Alla Eskilstunas elever borde få frukost i skolan

Inte alla har frukostvanor med sig hemifrån.

Inte alla har frukostvanor med sig hemifrån.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2022-05-02 20:15
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Kostnadsfri frukost erbjuds i dag på vissa skolor i Sverige. En del har gjort det länge, andra har nyligen börjat med det. Även i Eskilstuna finns det skolor som serverar frukost till sina elever. Bland annat kommunala Skogstorpskolan och Näshulta friskola. Moderaterna vill sprida det till samtliga grundskolor i Eskilstuna. Det berättade kommunalrådet Jari Puustinen (M) i tidningen förra veckan.

Något gemensamt förslag med majoriteten är det ännu inte frågan om. Men kommunalrådet hoppas och tror att fler partier ansluter sig till förslaget.

Fler, och allra helst alla, skolor bör servera frukost till eleverna. Om inte i hela grundskolan, så i varje fall en bit upp i åldrarna. Fördelarna är stora och insatserna små. Många svenska och internationella studier har kommit fram till att barn som äter frukost mår bättre och presterar bättre i skolan. Erbjuds frukost vid skoldagens början kan detta hjälpa de elever som inte har denna vana hemifrån. Särskilt viktigt blir det för barn i familjer med låg socioekonomisk status. För även om det kan variera från familj till familj är frukostätandet inte lika vanligt där som bland andra.

Argumenten för en sådan skolmatsreform stannar inte vid skolresultat. Enligt en amerikansk studie av några skolor i Texas kan frukost i skolan innebära minskat skolk och mobbning. Hälsoeffekterna är stora: Mindre av missbruk av tobak, alkohol och droger.

Goda frukostvanor kan även minska risken för övervikt och fetma. Och i ett län med stor andel överviktiga borde insatser som motverkar sådant välkomnas. Med övervikt följer faror som typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och högt blodtryck. Frukost i skolan är ingen mirakelmedicin mot detta, men kan lägga grunden till bättre matvanor och i förlängningen minska förekomsten av sådana folksjukdomar.

Hur och när frukost ska erbjudas i skolor kan diskuteras. Men vägledande bör vara att det ska vara frivilligt och lätt för skoleleverna att delta vid måltiden. Det får inte störa eller ta fokus från undervisningen. Inte heller ska det få leda till att mycket mat kastas. Hur detta ska genomföras planeras bäst på respektive skola. Delar av sådan planering görs redan inför lunchen, men skolor som erbjuder frukost behöver dela med sig av sina erfarenheter till andra.

Vad den kommunala merkostnaden blir är oklart. Men enligt Puustinen kan det handla om ett antal miljoner kronor. I en kommunbudget av Eskilstunas storlek är det inte särskilt mycket. På sikt finns det dessutom pengar att spara. Bättre lärande i skolan och bättre folkhälsa brukar innebära det.