I veckorna som gått har ett antal personer åtalats i Tyskland för internationella brott begångna i Syrien och Irak:
Bland annat ett par, en irakisk man och en tysk kvinna, står åtalade för delaktighet i folkmord och människohandel. Båda är tidigare IS-medlemmar. Enligt förundersökningen köpte paret en yazidisk flicka och hennes mor. Flickans far hade dödats av IS.
Sommaren 2015 fördes flickan och hennes mor till det åtalade parets hem i Falluja. Mannen ska ha kedjat fast den femåriga yazidiska flickan utomhus i den stekheta öknen, och låtit henne långsamt törsta ihjäl. Även kvinnan ska ha varit väldigt våldsam mot flickan. Om det vittnar flickans mor, som överlevde.
Att paret kan fällas för folkmord är inte säkert. Det måste bevisas, bortom rimligt tvivel, att brotten begicks med syftet att utrota den yazidiska folkgruppen. Men med tanke på parets omvittnade hänsynlöshet och IS uttalade mål om utrotning av yazidierna borde intentionen vara tydlig.
Men IS är inte ensamt skyldiga till grymheter under det syriska kriget. Assadregimen står för sin beskärda del.
"Det är första gången som någon från den syriska regeringssidan ställs inför rätta när det gäller tortyr och brott mot mänskligheten", säger Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, till DN 23/4.
Det gäller ett åtal mot två män från den syriska underrättelsetjänsten. Den ena mannen ska ha varit chef för en förhörsenhet som mellan 2011 och 2012 torterade minst 4 000 människor. Han påstås också vara ansvarig för ett femtiotal dödsfall, och flera fall av våldtäkter. Den andra mannen anklagas i sin tur för att ha gripit och fört regimkritiker till fängelset, för att möta sitt öde där.
De syriska fängelserna är ökända. Människorättsorganisationer liknar Syriens fängelser vid svarta hål där människor försvinner spårlöst. Fängelserna är överfulla och trångbodda. Det finns vittnesmål om att det på några få kvadratmeter kan finnas ett dussin fångar. Fångvaktarna är råa och våldsamma. Hot om våld, våld och sexuella övergrepp är vardag. Utomrättsliga avrättningar förekommer.
Försöken att skipa rättvisa i domstolar i väst är ett steg i rätt riktning. Folkmördare och förtryckare måste ställas till svars för sina brott. Detta gäller såväl Islamiska staten som Syriens regim.
Det syriska kriget har pågått i mer än nio år och inneburit många övergrepp. Omvärlden måste straffa förbrytarna, men också hjälpa dem som flyr undan kriget och förtrycket.