En av vår tids stora frågor är klimatet. Och situationen är akut.
Det är slutsatsen man kan dra av det material som läckts till nyhetsbyrån AFP. Det handlar om ett utkast från en arbetsgrupp i FN:s klimatpanel (IPCC). Dokumenten kommer från en rapport som ska presenteras först i februari nästa år. Den ska bli en av de mest uttömmande genomgångarna av forskningen om den globala uppvärmningen.
Det är en mörk bild som beskrivs. Arter utrotade, epidemier och ekosystem som bryter samman. Höjda havsnivåer som fördärvar kuststäder och infrastruktur. Ökade risker för översvämningar och höga temperaturer som förstör och försämrar förutsättningar för jordbruk.
Mycket av detta är känt sedan tidigare. Årtionden av utsläpp har konsekvenser. Men i utkastet framgår att det kan handla om de närmaste tre årtiondena. Och detta även om vi lyckas göra rejäla utsläppsminskningar.
Det finns dock skäl att vara försiktig med att dra långtgående slutsatser av utkastet. IPCC har inte kommenterat innehållet i de läckta dokumenten och påpekar att det inte handlar om en färdig rapport. Resultatet av genomgången kan därför se annorlunda ut när den presenteras nästa år.
Men huvudlinjerna finns där: klimatet kommer på ett eller annat sätt förändras, mycket till det sämre. Det inskärper behovet av att hantera följderna av ett förändrat klimat.
Bland annat behöver politiker se till så att det finns välfungerande flyktingmottagande. När klimatet förändras riskerar många människors livsmöjligheter försämras och många lär lämna sina hemländer. Vissa önationer kommer sväljas bit för bit och deras befolkning kan behöva flytta. Det finns också skäl att ge bistånd till fattiga länder som drabbas hårt av klimatförändringarna.
Det är även en fråga om samhällsplanering. När bostäder byggs och renoveras behöver de konstrueras så att de tål hetta bra. När nya stadsdelar byggs kan träd och buskar planteras för att svalka människor under varma dagar. Havsnära tomter och infrastruktur behöver skyddas så de inte sväljs och förstörs av havet. När det byggs nytt ska man noggrant fundera på hur området kommer påverkas av höjda havsnivåer.
En del av detta sker redan i olika omfattning runt om i Sverige. Samtidigt är det inte lätta beslut att fatta för politiker och tjänstemän. Prognoserna i vilken utsträckning havsnivåer och temperaturer förändras skiljer sig åt.
Det innebär dock inte att vi ska sluta försöka minska våra utsläpp. I utkastet uppmanas världens länder till stora ansträngningar att göra just detta.
En del är på gång. Genom att industrier och transporter ställer om från olja och naturgas till klimatvänlig el, biobränslen och vätgas kan vi bromsa de värsta klimatförändringarna. Det är något som kan och bör skyndas på av politiker bland annat genom att sätta högre skatter på klimatfarliga utsläpp.
De politiker och lobbygrupper som är motståndare till sådana åtgärder är svaret skyldiga.