Än går det inte att sluta räkna dödade och skadade

Civilbefolkningen får alltid betala det högsta priset.

Civilbefolkningen får alltid betala det högsta priset.

Foto: AP Photo/Fatima Shbair

Ledare2023-10-09 19:02
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

I amerikanska medier jämförs Hamas attack mot Israel i lördags med 11 september-attackerna i USA. 

Det finns likheter med den 7 oktober. En terrororganisation slår till mot flera mål och skapar död och förödelse. Men samtidigt går de båda dåden inte att jämföra. Den terrorstämplade islamiströrelsen Hamas utgör ett ständigt hot mot Israel och har gjort det länge. Det är långt ifrån den första gången som Hamas skickar raketer in i Israel. 

Lördagens attack var ändå oväntad. De israeliska säkerhets- och underrättelsetjänsterna hade inte förutspått den storskaliga attacken. 

De var de inte ensamma om. För en vecka sedan hävdade USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan att ”Mellanöstern-regionen är lugnare i dag än den har varit på årtionden”. 

Världens blickar har vänts från Mellanöstern de senaste åren i takt med att det säkerhetspolitiska läget i regionen stabiliserats. För drygt tre år sedan undertecknade exempelvis Förenade Arabemiraten, Bahrain och Israel de så kallade Abrahamavtalen som syftade att normalisera relationerna mellan länderna. 

Därefter har fredssamtalen i regionen fortsatt med förhoppning att normaliseringsprocessen skulle fortsätta. Gemensamt för många av de stater som närmat sig Israel är att man ser Iran som sin främsta fiende. 

Nu omvärderas det säkerhetspolitiska läget lika radikalt som omedelbart. Åtminstone i det korta perspektivet, hamnar världens fokus åter på Mellanöstern.

Den snabba omsvängningen minskar samtidigt uppmärksamheten på andra oroshärdar i världen, vilket ökar risken för att fler konflikter uppstår eller att nuvarande förvärras.

Den globala hotnivån höjs.

Samtidigt får man inte glömma bort vad som nu händer i Israel och Gaza. Som i alla konflikter är det civilbefolkningen som får betala det högsta priset. Sedan lördagens attack har tusentals människor skadats eller dödats. 

Minst 260 unga människor som skulle dansa och fira en högtid i Israel dödades på den ravefest ”Nature Party” de befann sig på. Tusentals rapporterade vara skadade. Det är långt ifrån de enda. I måndags morse uppgav israeliska myndigheter att 700 personer dödats.

Minst 100 personer, däribland kvinnor och barn, har dessutom kidnappats och förts till Gaza av Hamas. 

Israel slår nu tillbaka mot Hamas med attacker mot Gaza, vilket drabbar den palestinska befolkningen hårt. 

Under måndagen uppgav Gazas hälsodepartement att minst 493 palestinier dödats i israeliska bombräder sedan i lördags.

Enligt nyhetsbyrån AFP uppger FN-organet OCHA att över 123 538 personer är på flykt inom Gaza, mestadels på grund av rädsla, oro för sin säkerhet och för att deras bostäder förstörts. Över 73 000 personer har sökt skydd i skolor, trots att de ger ett otillräckligt skydd. Under måndagen träffades och förstördes en skolbyggnad i en israelisk robotattack, vilket FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA) bekräftar. Ingen av de 225 personer som sökt skydd i skolan ska ha dödats, men skadeläget är okänt. Det går därför inte att utesluta att någon faller offer för attacken. 

Än kan varken israeler eller palestinier sluta att räkna dödsoffer.