Det har känts som om Eskilstunaborna har kunnat andas ut lite under året. Skjutningarna har enligt tidskriften Kvartals databas – hittills – varit färre än både 2023 och 2022.
Men det innebär inte att de upphört.
I helgen sköts en man till döds i Årby och en man skadades efter en skottlossning i Lagersberg.
Det betyder heller inte per automatik en höst då skotten åter avlossas med jämna mellanrum. Men det finns en risk att det blir så.
Tidningen har tidigare skrivit om att en dansk gängkonflikt kan ha förgrenat sig till Eskilstuna.
Under året friges över 150 personer från hela landet, som dömts för vålds- eller vapenbrott med hjälp av bevisning från de krypterade chattjänsterna Encrochat, Sky ECC och Anom (SvD 1/7). I samband med att ledande personer i gängen friges kan både gamla och nya konflikter blossa upp.
Samtidigt visar ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) att det är de äldre i gängen som kan ha en dämpande effekt på det dödliga våldet. Att enskilda personer kan ha stor betydelse för om våldet drivs på eller inte.
Vem som skjuts tycks, enligt Brå, dessutom ha större betydelse för om skjutningarna eskalerar, än hur skjutningen gått till.
Efter helgens skjutningar har polisen har dragit i gång ett stort utredningsarbete. De arbetar även med att skapa trygghet i staden igen. Till TT säger polisen att de ser över möjligheten att införa en säkerhetszon – även om det är för tidigt att säga om det kommer att hända och i så fall i vilket område.
Årby och Lagersberg gränsar ju inte direkt till varandra.
Men vid det här laget borde polisen ha rätt bra koll på vem som är vem i områdena. Frågan är därför hur mycket en säkerhetszon hjälper – i synnerhet om den endast varar i två veckor.
Brå rekommenderar bland annat något så självklart som att uppklaringen av brotten måste öka för att gängkriminaliteten ska minska. ”Polisens kontakt med lokalsamhället genom bland annat ett förtroendeskapande i utsatta områden kan vara avgörande för en utredning,” konstateras det bland annat i Brå:s studie.
Bruket av säkerhetszoner riskerar att få omvänd effekt. För vem vill anförtro sig till den polis som just genomfört en kroppsvisitering utan misstanke om brott. Det borde helt enkelt finnas bättre verktyg att ta till.