Att ljuga för Säpo är inte en bra idé

Både en medarbetare på Regeringskansliet och vd:n för kursgården Gällöfsta raderade ett viktigt bevis i Landerholmsaffären, visar Säpos förundersökning.

Säpos förundersökning i Landerholmaffären visar på flera allvarliga brister i Regeringskansliets rutiner.

Säpos förundersökning i Landerholmaffären visar på flera allvarliga brister i Regeringskansliets rutiner.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2025-03-22 05:03
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Två dagar efter att den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm glömt kvar sekretessbelagda handlingar i ett olåst skåp på kursgården Gällöfsta skriver gårdens vd ett mejl till en medarbetare på cybersäkerhetsföretaget Cparta. I mejlet frågar vd:n efter kontaktuppgifter till Landerholm, eftersom han glömt en mängd papper som vd: tror att han vill ha (DN 20/3)

Några timmar senare vidarebefordras mejlet från Cparta till en tjänsteman, som arbetade under Henrik Landerholm på statsrådsberedningen.

Men när Säkerhetspolisen (Säpo) börjar utreda vad som hänt uppger Regeringskansliet att det inte finns något mejl. Och vd:n på Gällöfsta förnekar i ett första förhör att hon skickat ett mejl. I stället hävdar hon att hon ringde och uppmärksammade Henrik Landerholm om de kvarglömda dokumenten samma dag som han lämnat kursgården.

undefined
Vd:n för Gällöfsta kursgård förnekade i ett förhör med Säpo att hon skrivit ett mejl om de kvarglömda dokumetet. Men det raderade mejlet återfanns senare under en husrannsakan.

Men Säpo utreder vidare och får efter ett förhör med en medarbetare på Cparta en kopia på vd:ns mejl. En husrannsakan genomförs på Gällöfsta och originalmejlet återfinns på i papperskorgen på hennes mejlkonto.

Och numera finns det även en förklaring till vad som hände med mejlet på Regeringskansliet. Dess presstjänst skriver till DN: ”Mejlet ni frågar om togs emot, hanterades internt och gallrades sedan enligt gällande rutiner.”

Ett mejl med budskapet att hemliga handlingar tillhörande Sveriges nationelle säkerhetsrådgivare har lämnats kvar på en kursgård i två dygn, att handlingarna hanterats av obehöriga och att larmet om detta gått via ett privat företag ska alltså ha hanterats som vilket rutinärende som helst, enligt presstjänsten.

undefined
Frågorna i Landerholmaffären är än så länge betydligt fler än svaren.

Frågan är om man ska tolka det som att den här typen av incidenter händer så ofta inte leder till några höjda ögonbryn på Regeringskansliet. 

Det skulle vara illa nog, eftersom det pekar på att slarv med hemliga handlingar har varit en del av förvaltningskulturen på kansliet. 

Problemet med den teorin är bara att det inte förklarar varför Gällöfstas vd försökt radera sitt mejl och dessutom ljög om dess existens. Det tyder snarare på att man kommit överens om att försöka frisera händelseförloppet i efterhand. 

Men då hade de inte räknat med Säpo. Att ljuga för Säkerhetspolisen är helt enkelt inte en bra idé.