Kristdemokraterna hade i kommunalvalet i Strängnäs 18 namn på valsedeln i fullmäktigevalet. Det kunde tyckas vara väl många för ett parti som fick tre mandat.
Men som tidningen rapporterat visade det sig snarare vara för få. Nu har KD bara en tjänstgörande ledamot kvar. En har blivit politisk vilde, men deltar inte på mötena, och alla andra har hoppat av. I praktiken står två platser tomma i fullmäktige.
Även Liberalerna har bekymmer med avhopp, men där ser platserna ut att fyllas, men först nästa år. De som är beredda att tjänstgöra står längre ned på listan. De högre upp behöver därför väljas och tacka nej. Först efter en tid därefter kan nästa namn tillfrågas.
Det kan vara ett problem för gruppledare i små partier i mindre kommuner att tiden inte räcker till för ett krävande politikeruppdrag och ett arbete vid sidan av politiken. Livspusslet för fritidspolitiker med tunga uppdrag kan bli för besvärligt.
De många avhoppen handlar dock främst om ansvaret för att komponera valsedlar. I riktigt små kommuner kan det vara besvärligt att från början få ihop tillräckligt många namn. I de flesta fall i medelstora och större kommuner kan det däremot tyckas vara väl många namn på listan. Varför ska ett parti som kan få som mest 3-5 mandat ha en lång lista med namn, där de flesta står långt ifrån valbar plats?
Motivet lär vara att ge intryck av bredd, och av att det finns gott om namn i partiet att välja på. I Strängnäs föll dock KD-listan ihop. När toppnamnen hoppade av blev det skarpt läge för namnen längre ned på listan. De var då inte beredda att ta sitt ansvar och åta sig uppdraget de kandiderade till.
Kristdemokraterna i Strängnäs hade inför valet personmotsättningar och listtoppen avgjordes genom lottning. Därefter hoppade förstanamnet Thomas Aldrin Walter, som vann lottningen, av före valet. Riksdagsledamoten Pia Steensland, som också stod på kommunlistan, fick mest personkryss och blev därmed förstanamn. Steensland gick miste om riksdagsplatsen, KD förlorade sitt Sörmlandsmandat. Hon hade dessutom flyttats nedåt på riksdagsvalsedeln, men satsade på personvalskampanj.
Den försvårades genom KD:s oskick att ha partiledaren Ebba Busch som etta på alla listor. Det ger partiledaren många personkryss men förstör mycket av poängen med att lokala kandidater ska kunna kryssa in sig. Nu luras väljarna att tro att de röstar på partiledaren, som dock bara kan väljas i en valkrets. Ebba Busch, som kommer från Uppsala, blev inkryssad och invald i Västra Götaland östra!
Efter valet hoppade också Steensland av från fullmäktige då hon fick nytt arbete. Sedan var det dags för Fredrik Bergsten Wrede, som förlorade lottdragningen, att kasta in handduken. Namn efter namn hoppade av och KD-platser står tomma i Strängnäs fullmäktige.
Alla avhoppen i det här fallet kan tyckas extremt, men visar ändå att partierna behöver vara mer noggranna när de komponerar listor. De som sätter sitt namn på en vallista behöver vara beredda att tjänstgöra, allt annat är att ge väljarna falska förespeglingar. KD borde (liksom SD) sluta med att sabotera personkryssreformen och riksdagsledamöters lokala förankring genom att sätta partiledarna som förstanamn på alla riksdagslistor.