I helgen utsattes presidentkandidaten Donald Trump för ett attentat på ett valmöte. Trump träffades av en kula i ena örat. En 50-årig åskådare dog och två andra åskådare blev allvarligt skadade.
Den 20-åriga skytten sköts ihjäl av Secret Service i samband med dådet. I skrivande stund är många av omständigheterna kring attentatet oklara. Motivet är exempelvis ännu inte fastställt. Vad som fick den tidigare ostraffade 20-åringen att skjuta mot Trump är därför ännu så länge enbart spekulationer.
Det har inte hindrat vissa från att försöka dra politiska växlar på dådet. Flera politiker som stöttar Trump, däribland den tidigare republikanske talmannen Newt Gingrich, gav sig tidigt ut i debatten med budskapet att president Bidens och demokraternas retoriska budskap om Trump inspirerat till den våldsamma handlingen.
Tonläget i debatten har onekligen varit högt. Trump har i olika sammanhang beskrivits i föga smickrande ordalag, exempelvis som en diktator eller ett hot mot demokratin. Men det är inte bara Trump som utsatts för hårda personangrepp.
I amerikansk skadeståndsrätt finns den så kallade doktrinen om ”rena händer”. Det vill säga att du inte kan beskylla din motpart för något som du själv gör dig skyldig till. Det är något som Trumps supportrar borde tänka på. De, och Trump, har i allra högsta grad bidragit till att förgrova debatten. De har inte några rena händer, tvärtom.
USA är numera ett splittrat land med en förgiftad debattkultur.
Det är något som republikaner, demokrater och media kunnat enats om sedan dådet. Att splittringen gått för långt.
I sitt tal till nationen natten mellan söndag och måndag uppmanade president Biden amerikanerna att kyla ned den politiska debatten och ta ett steg tillbaka. ”Vi är grannar, vänner – inte fiender. Vi måste stå enade,” konstaterade han.
Trump har i sin tur meddelat att han kommer att skriva om sitt tal på republikanernas partikonvent som inleddes under måndagen. Talet som, enligt Trump, huvudsakligen var riktat mot president Bidens politik och taktik från början kommer nu att bli väldigt annorlunda: ”Det här är en möjlighet att ena hela landet, till och med hela världen, sade Trump till tidningen Washington Examiner.
Vad Trump kommer att säga under sitt tal senare i veckan återstår att se. Det skulle inte vara första gången som han säger en sak ena dagen och något helt annat nästa dag. Enligt DN har Trump även kommenterar omskrivningen av sitt tal med följande ord: ”Jag tror att det skulle vara mycket illa om jag gick upp och släppte loss om hur hemska alla är och hur korrupta och ohederliga, även om det är sant.”
Orden tyder inte riktigt på att han är beredd att gräva ned stridsyxan.
Även om Trump och Biden står fast vid sina löften att tona ned retoriken fram till valet kommer det bli mycket svårt att överbrygga den splittring som numera präglar det amerikanska samhället. Den misstro mellan människor som nu gror allt mer för varje dag har götts ordentligt, inte minst av Trump själv, de senaste åren. Hans osakliga anklagelser om valfusk och ett korrupt rättssystem har bidragit till att minska förtroendet för demokratin och rättsstaten bland många amerikaner.
Politiker har många uppgifter, men en av de allra viktigaste är främja tillit i samhället. Det kan både innebära att man skapar tillit när den saknas men också att man skyddar den som redan finns i samhället.
Tillit är kittet som håller våra samhällen samman. Det är också en grundläggande förutsättning för välstånd.
Motsättningarna som nu präglar USA är därför bekymmersamma både i det korta och längre perspektivet. Inrikespolitiskt där splittringarna bland annat lett till en oförmåga att sy ihop den federala budgeten under många år. Utrikespolitiskt där stödet till Nato och kriget i Ukraina riskerar att minska väsentligt och synen på konflikten mellan Israel och Hamas kan komma att förändras.
Vem som blir vald till president kommer därför att påverka säkerhetsläget i världen – och i förlängningen även vår vardag i Sverige.
Donald Trump har länge försökt måla upp en bild av sig själv som en martyr. Helgens attentat har förstärkt denna bild och har hittills gynnat hans kampanj. I kombination med frågetecken kring Bidens hälsa och kraven från flera demokrater att han ska avgå är utgången i valet därför långt ifrån säker.
Men ännu kan och lär mycket hända innan sista rösten räknats och valet är avgjort.