Även i år måste vi ta virusen på allvar

Det är hög tid att vi åter börjar ta virusen på allvar igen.

Det är hög tid att vi åter börjar ta virusen på allvar igen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2022-12-28 18:54
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Vi befinner oss mitt i virussäsongen: Corona, RS och årets säsongsinfluensa smittar allt fler. Folkhälsomyndigheten varnar för smittspridningen och uppmanar sjuka att stanna hemma. 

Sjukvården är hårt belastad på grund av den höga smittspridningen av covid-19. Nu mäts inte smittan på samma sätt som förut, sedan masstestningen avskaffades i februari. Men det finns ett undantag. Äldre som har hemtjänst eller som bor på äldreboende testas fortfarande vid misstänkt smitta. På äldreboendena har man de senaste veckorna sett en kraftig uppgång. Enligt Svenska Dagbladet har man på boendena uppmätt en av de högsta nivåerna av antalet positiva covid 19-fall sedan pandemin började. 

Även i Sörmland finns smittan på äldreboendena. Katrineholms-Kuriren skriver om elva fall av covid som upptäckts på kommunens äldreboenden. 

Även RS-viruset sprider sig. Även om det ofta är hanterligt kan det ge svåra symtom. Bebisar som blir så svårt sjuka att de endast överlevt efter intensivvård. Visst kan det vara tråkigt att vara hemma, att inte låta äldre syskon leka med kompisen som är lite förkyld. Men det är ändå en billig livförsäkring. 

Det är även något att tänka på gällande förskolan. Sjuka barn behöver stanna hemma. Det handlar om att skydda andra barn och småsyskon från smitta. Men också om att visa omtanke mot personalen. Sjukfrånvaron bland personalen är hög på många håll.

Det är åter dags att ta lärdomarna från pandemin i akt. Att visa omtanke om andra. Du kanske inte blir så sjuk om du blir smittad. Men det gäller inte alla. Det finns personer i riskgrupp runt om dig. Stanna hemma för deras och andras skull.