Även västföretag kan göra sig skyldiga till övergrepp

Lundin Energy:s majoritetsägare och ordförande Ian Lundin samt styrelseledamoten Alex Schneiter har åtalats för medhjälp till grovt folkrättsbrott.

Lundin Energy:s majoritetsägare och ordförande Ian Lundin samt styrelseledamoten Alex Schneiter har åtalats för medhjälp till grovt folkrättsbrott.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ledare2021-11-14 21:03
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Företag i väst ska inte göra sig till verktyg för förtryckarstater. Men mindre nogsamma bolag som kan tänka sig tjäna pengar på alla tänkbara gräsliga ting har vi hört om förr.

I torsdags väckte internationella åklagarkammaren i Stockholm åtal mot två ledande personer ur Lundin Energy för medhjälp till grovt folkrättsbrott. Det är bolagets majoritetsägare och ordförande Ian Lundin samt styrelseledamoten Alex Schneiter som åtalats.

Det handlar om den tid då bolaget hette Lundin Oil och sökte efter oljefyndigheter i Sudan, 1997-2003. Tusentals människor dödades och ännu fler fördrevs av Sudans militärregim och allierade miliser från områden där företaget letade efter olja. Mängder av rapporter från människorättsgrupper och FN beskriver flygbombningar, rena plundringar och hur skördar brändes med syftet att fördriva dessa folk från området. I dag ligger denna plats i Sydsudan.

Åklagaren menar att de avtal om olja och säkerhet som slöts mellan Lundinbolaget och Sudanregimen var bidragande i detta. När bolaget hittade olja i området påbörjades den militära offensiven och fördrivningarna, och pågick tills Lundin övergav projektet.

Utredningen av Lundins inblandning i Sudanattacker har pågått sedan 2010. Och rättegången beräknas ta ytterligare 1,5 år. De åtalade nekar till brott. Carl Bildt (M), som mellan 2000 och 2006 satt i den styrelse som ansvarade för Lundins oljeaffärer i Sudan, har i ett blogginlägg backat upp de åtalade. Han borde veta bättre, liksom han borde ha vetat bättre än att sätta sig i Lundin Oils styrelse. Men det är viktigt att påpeka att Bildt inte är misstänkt för brott.

Oavsett utgången av rättsprocessen kan slutsatserna bli intressanta. Det kan leda till konsekvenser för företag som gör affärer med hårdföra regimer eller verkar i konfliktområden. Vilket juridiskt ansvar har de för sina regimpartners övergrepp? En del bolag kan då behöva fundera mer noga på hur de sköter sina affärer, och inte minst med vem.

Juridiken är en sak. Skulle det inte bli någon fällande dom finns det fortfarande en moralisk skuld att prata om. Att gå till sängs med diktaturpack och gangsterregimer har konsekvenser. Deras ställning stärks så att de kan fortsätta förtrycka och förfölja. Så är det i Sudanfallet, men gäller också Lundinkoncernens relationer med Eritreadiktaturen och al-Assad i Syrien.

Åtskilliga bolagsledningar behöver prioritera moral framför profithunger. Om inget annat bör de oroa sig över hur illa det ser ut att vara i sällskap av mördare och förtryckare.