Avstå från att sprida rykten om dådet i Vetlanda

Polisen undersöker brottsplatsen i Vetlanda.

Polisen undersöker brottsplatsen i Vetlanda.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ledare2021-03-04 19:30
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

När attacken på sju personer i centrala Vetlanda blev nyhet var frågorna många. Vem är den gripna gärningsmannen? Vad exakt är det som hänt? Varför? Frågorna bör besvaras så småningom. Men tills bilden klarnat är det klokt att ansvariga myndigheter och Vetlanda kommun är försiktiga med att sprida uppgifter om mannen och händelserna. 

Det handlar om en 22-årig man bosatt i Vetlanda. Han är misstänkt för försök till mord efter att med kniv attackerat sju personer på onsdagseftermiddagen. Polisen utreder fortfarande motivet. Men än så länge pekar inget i utredningen på att det finns politik bakom, enligt åklagare Adam Rullman (SVT 4/3).

De sju skadade personerna, och gärningsmannen som skjutits av polis i benet, fördes till sjukhus. Samtliga lever och är stabila. Några väntas kunna återvända hem från sjukhuset redan under fredagen. 

Hur mycket uppgifter som bör lämnas ut i ett så tidigt skede varierar från fall till fall. När det är frågan om pågående våldsamheter som kan utgöra fara för allmänheten kan mer information vara bra. Men när brottet avvärjts, förövaren är gripen och utredningen påbörjats är det klokt att vara restriktiv.

Om olika uppgifter blir kända för allmänheten kan det förstöra möjligheterna till en bra utredning. Människors minnen är sköra. Det folk sett och hört kan inte spelas upp i detalj om och om igen. Med tiden försämras ofta minnet, mediabilder och samtal med andra kan också manipulera vad människor kommer ihåg.

Med en grundlig utredning kan vi få en bättre bild av händelseförlopp och motiv. Det är förutsättningarna för åtal och fällande dom. De som för stunden ropar efter mer information till allmänheten om attacken och förövaren bör fundera på det.

Men inte bara polisen har skäl till försiktighet, vilket Vetlandas kommunstyrelse ordförande Henrik Tvarnö (S) gjorde klart under kommunens presskonferens på torsdagen. Hans budskap var att folk gör bäst i att avstå från spridning av rykten och obekräftade uppgifter. Han lade också till att det viktiga är att ta hand om varandra i en svår situation. 

Miljöer som människor tidigare upplevt som säkra kan efter ett sådant våldsdåd upplevas otrygga. Att polisen ska vara mer närvarande i de centrala delarna av Vetlanda är därför bra. Barn och unga kan också behöva prata med någon, det bör lärare och övrig skolpersonal vara redo för. 

Det krisstöd kommunen erbjuder i den lokala Missionskyrkan kan också göra skillnad för människors oro och behov av stöd. Civilsamhället är starkt i Vetlanda. Vetlandaborna kommer ta sig vidare ur detta tillsammans.

Många undrar om detta är något som kan ske igen. Svaret på den fråga är ja. Samhällets olika delar ska göra vad de kan för att förhindra den här typen av våldshandlingar. Och finnas där som stöd när det skett. Men det kommer alltid finnas gärningsmän som inte upptäcks i tid. Inte varje fara kan stoppas. 

Risken för en svensk att utsättas för slumpmässigt våld är väldigt låg och kan alltid minskas ytterligare. Men den kan inte tas bort helt. Den ingår i ett liv bland andra människor.