Bekämpa smittspridning handlar om solidaritet

Det är bättre att vi testar 10 000 för mycket, än 1 för lite.

Det är bättre att vi testar 10 000 för mycket, än 1 för lite.

Foto: Adam Ihse/TT

Ledare2020-03-03 15:40
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Sverige och världen kommer att leva med coronaviruset under en tid framöver. De allra flesta som insjuknar kommer att få lätta symptom, men eftersom det inte finns någon effektiv behandling slutar sjukdomsförloppet för en del människor som ingår i så kallade riskgrupper med att de avlider.

Det är i solidaritet med dem som vi måste göra allt vi kan för att inte sprida smittan.

Det gäller inte minst sedan i måndags, när Folkhälsomyndigheten började bedöma risken för att upptäcka nya fall i Sverige som mycket hög och risken för allmän spridning som måttlig. Redan under tisdagen blev den sannspådd, när ytterligare nio personer bekräftades ha smittats, samtliga hade nyligen kommit hem från norra Italien.

Samma dag beslutade Transportstyrelsen, på Folkhälsomyndighetens inrådan, att stoppa direktflyg mellan Iran och Sverige för att minska risken för smittspridning.

Här är det på sin plats att inflika att Sveriges beredskap för en pandemi är förhållandevis god: sjunde bäst i världen. Men det betyder inte att vi bör stresstesta kapaciteten.

Hittills har samtliga personer som smittats antingen varit i Italien, Iran, Tyskland eller Kina, alternativt haft nära kontakt med någon av dessa. Vad gäller hemkomna från Tyskland och Kina rör det sig "bara" om varsitt fall, och Utrikesdepartementet avråder numera från alla resor till Iran och Hubei-provinsen samt från icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina, med undantag för Hongkong och Macao.

Däremot avråder UD inte från resor till norra Italien, där många familjer är eller nyligen har varit på sportlov. Med tanke på att över hälften av de insjuknade har besökt just det området, kan det finnas skäl att överväga om inte en avrådan är på sin plats.

Det handlar inte enbart, eller ens främst, om resenärernas hälsa. De allra flesta klarar som sagt av coronaviruset. Däremot gäller inte samma sak alla som resenärerna riskerar att möta, vilket även innebär att skolor och arbetsplatser bör vara generösa med att säga ja till elever och anställda som vill jobba på distans av hänsyn till andra.

Därutöver kan alla ägna sig åt riskminimering. Exempelvis genom att vara noga med att tvätta händerna, följa myndigheternas uppmaningar och kontakta sjukvården vid minsta misstanke om att man kan ha smittats.

Det är bättre att vi testar 10 000 för mycket, än 1 för lite.