I flera länder där vargen tidigare var försvunnen har den på senare år kommit tillbaka och blivit vanligare. Den internationella överenskommelsen om vilka djurarter som ska skyddas mot alltför hård jakt – Bernkonventionen – hade just när det gäller vargen börjat tappa kontakten med verkligheten på landsbygden, i ett antal landskap i exempelvis Tyskland och Sverige.
Ändringen som nu beslutats tar inte bort vargens status av skyddat djur. Men den ändras från "strikt skyddad" till "skyddad". Detta ger en större rörelsefrihet för svenska länsstyrelser och motsvarande myndigheter i andra länder, att medge både skyddsjakt och en del annan avskjutning för att vargstammen inte ska bli en för stor börda för fårägare och andra utsatta landsbygdsföretagare.
I Sörmland, där det blivit ett helt band av vargrevir, från Katrineholms- och Vingåkersbygderna, genom skogarna söder om Eskilstuna och Strängnäs och bort över länsgränsen, bör det öka länsstyrelsens juridiska handlingsutrymme.
Beslutet från länderna i Bernkonventionen innebar att ett förslag från EU godkändes, och inom EU har flera länder, däribland Sverige önskat få detta gjort. Men en ny utrotningsjakt är det alltså inte fråga om.
Det är bra att beslutet på europeisk nivå blev av. De insatser för att hålla tillbaka vargstammen som gjorts på senare år har varit lite väl mycket av balansgång mellan att ta hänsyn till tamdjursägare och ändå ha kvar en juridisk respekt för en med tiden alltför hård konventionsskrivning om "strikt skyddad".
Nu borde ändringen märkas i verkligheten kring Malmköping.
Fast åter ska det understrykas att när det gäller viltskador är vildsvinen ett mångdubbelt större problem än vargarna, både för lantbruket och i trafiken.