Bluffpartiet Nyans i ett avslöjande ljus

Ledare 28 juni 2022 20:30
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Partier är mer än de åsikter som uttrycks i partiprogram. Företrädares bakgrund och tidigare engagemang är inte oviktiga. Det behöver man komma ihåg när partier och deras representanter granskas.

Därför är tidningens och andra mediers genomlysningar av partiet Nyans betydelsefull. De blottar sådant som väljarna behöver veta inför valdagen.

 

Partiet Nyans har representanter som kandiderar till region- och kommunfullmäktige i Sörmland. Och på partiets listor finns det en del anmärkningsvärda namn. Däribland tidigare skolföretagaren Bashir Ali. Han har nyligen avtjänat ett treårigt fängselsstraff för att ha förskingrat 10 miljoner av sin skolas pengar. Detta bagage är inte förtroendeingivande.

Även partiets grundare Mikail Yüksel ger skäl till oro. Han var fram till valet 2018 riksdagskandidat för Centern i Göteborg. Detta vore oproblematiskt om det inte vore för anledningen till att han strax innan valet petades: Han hade avslöjats ha nära relationer med och samröre med den turkiska nyfascistiska organisationen Grå vargarna.

Dessa relationer har Yüksel avfärdat, och han har i ord tagit avstånd ifrån Grå vargarna. Men senast i veckan berättade Expressen att han deltagit i ett nyhetsinslag i en till Grå vargarna anknuten tv-kanal i Turkiet. Där uppmuntrades turksvenskar att rösta på partiet Nyans. Yüksels relationer till organisationen är fortfarande verkliga – inte påhittade. Detta behöver väljarna veta och kunna säga nej till.

 

Det finns även annat som är problematiskt. Många av partiets kandidater till region- och kommunfullmäktige i Sörmland, men också på andra håll i Sverige, är helt enkelt inte valbara. Dessa kandidater, däribland Ali och Yüksel, är inte folkbokförda där de ställer upp. Lagen säger att valbar blir man först när man är folkbokförd på den nya orten – senast på valdagen. Det räcker alltså inte – som Eskilstunabon och partiets pressekreterare Rami Hussein påstår – att kandidaterna flyttar dit de blivit invoterade. Resultatet, om det trots allt blir några mandat, lär bli tomma stolar eller att personer längre ner på listorna, som väljarna inte känner till, tar plats i fullmäktige.

Partiets företrädare är i bästa fall okunniga – i värsta fall lurendrejare. Väljarna behöver se detta parti för vad det är. En bluff.

Sörmland: Valet 2022

Mansdominerat i nya regionstyret – endast en kvinna i toppen: "Så trött på att vi bara pratar om jämställdhet"

Mansdominerat i nya regionstyret – endast en kvinna i toppen: "Så trött på att vi bara pratar om jämställdhet"

Ulf Kristerssons väg från Eskilstuna till makten: ✓Gymnastiken ✓Betygen från S:t Eskil ✓Pizzakvällarna ✓"Han är alltid glad"

Ulf Kristerssons väg från Eskilstuna till makten: ✓Gymnastiken ✓Betygen från S:t Eskil ✓Pizzakvällarna ✓"Han är alltid glad"
Visa fler
Läs mer!

Roger Tiefensee (C) vill att Flensborna ska bli goda ambassadörer för sin kommun

Roger Tiefensee (C) vill att Flensborna ska bli goda ambassadörer för sin kommun

Richard Appelbom: Väljarna har lärt att röstsplittra

Väljarna har lärt att röstsplittra
Ämnen du kan följa