Trenden är tydlig i flera utvecklade demokratier. Högerpopulister vinner ökat stöd bland arbetarväljare och politiskt fattiga. Det syns i Sverige och Eskilstuna genom SD:s framgångar. Enligt vallokalsundersökningar i USA vann Donald Trump över Kamala Harris bland lägre utbildade och bland dem med lägre inkomster. Välutbildade och väletablerade röstar i gengäld mer vänster än tidigare. Etablerade högerpartier utmanas av högerpopulistiska missnöjespartier.
I Storbritannien syntes detta mönster i folkomröstningen om att lämna EU, där en knapp majoritet röstade för Brexit. Stödet var starkast i områden som kommit på efterkälken i den ekonomiska utvecklingen. Efter politiska förvecklingar vann premiärminister Boris Johnsons konservativa Toryparti valet 2019 på att lova att genomföra Brexit ("get Brexit done"). Partiet vann många nya väljare i områden som traditionellt hade röstat på socialdemokratiska Labourpartiet.
Sedan gick det sämre för Boris Johnson och Tories. De konservativa parlamentsledamöterna tvingade bort honom 2022 efter bland annat kritik för att medarbetare skulle ha brutit mot landets hårda nedstängningsregler under covid. Parlamentsvalet i år blev en katastrof för de konservativa. De tappade många av de röster och mandat partiet vunnit 2019. En hel del av de väljarna i traditionella Labourområden gick vidare till Reformpartiet, ett högerpopulistiskt parti i Donald Trumps anda.
Boris Johnson har skrivit memoarboken "Unleashed" (på svenska Släppts lös, släppt kopplet). Han syftar nog främst på att Storbritannien skulle ha större frihet att bestämma om lagar och regler efter EU-utträdet. Kritiker har menat att hela Boris Johnsons liv och gärning snarast har varit för lössläppt och kaotisk. En "lirare" som slirade på hårda fakta.
Han var en av få politiker som för allmänheten var känd med sitt förnamn. Väljarna visste vem Boris var, han slog först igenom genom att vara med i tv-program och som EU-skeptisk journalist på tidningen Daily Telegraph.
Boken är imponerande tjock, med närmare 800 sidor. Men även här kan Boris sägas ha varit lite slirig. Bokstäverna är ganska stora, så den går snabbare än väntat att läsa. Den är lättläst, skriven med fart och fläkt.
Det är ingen fullständig biografi, utan tar upp det Boris vill lyfta fram. Han slog först igenom politiskt som borgmästare i London. Valet var överraskande, huvudstaden brukar ofta rösta på Labour. Borgmästartiden var något Boris gillade. Det var mest positiv publicitet, initiativ för företag, mot brottslighet, för olympiaden 2012 och stora insatser för cyklister (Boris gillar att cykla).
Johnson kom in i parlamentet och spelade en nyckelroll under Brexitomröstningen. Hans stöd för utträde kan ha varit avgörande för att "Lämna" vann. Någon plan för vad som skulle hända sedan hade inte Boris. Men han var emot de olika förslag till avtal som dåvarande premiärminister Theresa May presenterade. Avtalsförslagen föll, liksom May. Då tog Johnson över och fick kritik för hårdhänta metoder i parlamentet, men drev fram det framgångsrika nyvalet i december 2019.
Kort efter valsegern kom covidpandemin. Storbritannien hade en långtgående nedstängning och Boris blev själv allvarligt sjuk. De var snabbt ute med vaccinering, men stora ekonomiska utgifter, och att många lämnade arbetsmarknaden, ställde till det. De konservativas opinionsstöd förblev lågt fram till katastrofvalet i år.
Boris Johnson tycker att inget var hans fel. Han lyfter fram Storbritanniens fasta stöd till Ukraina och garantier till Sverige under Natoansökan. Boris stod bakom gröna satsningar och vill gärna ge bättre möjligheter för dem som bor i eftersatta områden. Mycket av detta låter bra, men det blev inte så mycket verkstad.
Boris försökte stoppa flyktinginvandringen i små båtar, men den legala invandringen ökade kraftigt efter Brexit. Det senare var inte vad väljarna väntat sig. Brist på pengar och interna motsättningar gjorde Tories alltmer impopulära.
Dagens hårda högerpopulister kritiserar grön omställning och vill hålla nere all invandring. Där passar inte Boris in. Han surfade på missnöje med Brexit och vann valet 2019.
Men nu ser många av de väljarna ut att ha vandrat vidare till Reforms "Trumphöger". Det kan stå både Tories och Storbritannien dyrt.