Nu finns det plötsligen ett överskott av bostäder I Eskilstuna

Det har byggts många nya bostadslägenheter de senaste åren.

Det har byggts många nya bostadslägenheter de senaste åren.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Ledare2024-07-02 05:02
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Mellan 2016 och 2022 uppgav samtliga kommuner i Sörmland att de hade bostadsbrist. Men i år råder det balans mellan tillgång och efterfrågan i fyra av länets nio kommuner. I två kommuner, Eskilstuna och Flen, finns till och med ett överskott på bostäder, vilket SVT rapporterat om. Enbart K-fast hade 350 tomma lägenheter i Eskilstuna i början på maj. 

Hur har läget kunnat ändra sig så snabbt? 

Att det finns fler bostäder nu beror dels på att det byggts många nya bostäder de senaste åren och att det även tillkommit bostäder på andra sätt, exempelvis att lokaler och fritidshus gjorts om till åretruntboenden. Dels att prognoserna för befolkningsutvecklingen skruvats ned ordentligt. När kommunerna inte växer lika mycket som de trodde behövs inte lika många bostäder.

Men det finns också en tredje faktor. Kommunerna får själva uppskatta ifall det finns brist, balans eller överskott i beståndet. Självskattning är dock inte en säker metod. Många kommuner tenderar att överskatta sitt behov av bostäder och uppger därför brist, trots att det snarare handlar om balans i beståndet.

2015 satte sig Riksbanken ned och räknade på tillgången till bostäder i landet i form av antalet sängplatser. De fann att det i Sverige som helhet fanns ett betydande överskott av sängplatser – med undantag för storstadsregionerna. Riksbanken konstaterade visserligen att man ska tolka dessa siffror med viss försiktighet, men att siffrorna snarare tydde på en obalans mellan utbud och efterfrågan än ett absolut underskott av bostäder. Redan då fanns det alltså skäl att ifrågasätta behovet av de senaste årens massiva bostadsbyggande.

Men är inte bostadsöverskott bra? För den som behöver en lägenhet omedelbart, absolut. Men hundratals tomma lägenheter kostar pengar – särskilt om de står tomma månad efter månad. K-fast vd Fredrik Elf säger till SVT att det kan innebära att bolaget måste dra ned på underhållet av andra lägenheter. 

Samtidigt ser Elf positivt på läget och tycker det är bra att bolaget kan möta efterfrågan – den dag fler personer väljer att flytta till Eskilstuna. 

När det blir vet ingen. Under tiden får bolaget dras med kostnaderna för sin felkalkylering.