Att gifta sig kostar en mindre förmögenhet

Efter tre år av bröllopstorka har det blivit rusning till vigselförrättarna igen.

Efter tre år av bröllopstorka har det blivit rusning till vigselförrättarna igen.

Foto: Fredrik Sandberg

Ledare2024-05-22 05:02
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Kents ”Utan dina andetag” är en av Sveriges populäraste bröllopslåtar. I sommar borde paren som går i giftastankar byta soundtrack till ”Kärleken väntar” i stället och skråla med i de inledande raderna ”Brinn pengar, brinn”,

Efter tre år av bröllopstorka har det blivit rusning till vigselförrättarna igen. Populära bröllopslokaler är uppbokade fram till 2026. I april gifte sig fler par än vad det gjort på tolv år. Enligt Skatteverkets experter handlar det om rekordnivåer. Antalet hindersprövningar som kommit in hittills under 2024 har ökat med nästan 10 procent jämfört med förra året.

2023 gjordes en undersökning av Sifo på uppdrag av livsmedelsjätten Axfood. Den visade att fyra av tio unga par låter bli att gifta sig för att de inte har råd med det bröllop de önskade sig. Med tanke på vilka förväntningar de som deltog i undersökningen verkade ha är det inte särskilt konstigt. En tredjedel av dem utgick från att deras drömbröllop skulle kosta över 100 000 kronor.

Samtidigt stämmer dessa kalkyler väl överens med vad många par faktiskt lägger på sitt bröllop. 

När SBAB gjorde en liknande undersökning inför bröllopssäsongen 2023 svarade tre av tio par att de spenderat minst ett sexsiffrigt belopp på sin stora dag. Det kan låta som en svindlande summa, men faktum är att det motsvarar totalkostnaden för ett bröllop i stil med SVT:s Gifta vid första ögonkastet. Vigsel, mingel och middag för 20 gäster på ett tjusigt ställe i Stockholmstrakten, en bröllopssvit, en färdigsydd brudklänning, fotograf, släta ringar, en DJ … 

Som vanligt är allt billigare – och oftast bättre – utanför storstäderna, men under krisåren har priserna skjutit i höjden i hela landet. Även den som försöker hålla kostnaderna nere för ett stort bröllop får betala minst 100 000 kronor för middag och vinpaket oavsett om man gifter sig i Ystad eller Haparanda. Det förutsätter dock att Ystads-bröllopet äger rum i, låt säga, januari eftersom priserna i den delen av Skåne är hutlösa under sommarmånaderna.

Man skulle kunna börja vifta med pekfingrar om att de som gifter sig borde amortera i stället. Att det är vedervärdigt att svenskarna bränner 3,3 miljarder kronor om året på sina bröllop när världen står i lågor. Man skulle kunna uppmana dem att spara till en elbil eller till sämre tider. Skaffa ett barn. 

Men det finns samtidigt anledningar från privata till samhällsekonomiska att genomföra de bröllop man drömt om. 

Inte minst kan det bli en chans för besöksnäringen att fylla på i ladorna. Herrgårdar som har stått tomma sedan pandemin kommer fyllas av gäster, glasen kommer klinga i festvåningar igen. Samma sak gäller konjunkturkänsliga företagare, som florister och frisörer som kan bidra till en fest som blir ett minne för livet.