Det kan vara klokt att lyssna pÄ företagare. De har vÀsentlig branschkunskap. Men ibland Àr de sina ekonomiska intressen nÀrmast.
I november förra Äret införde regeringen ett tillfÀlligt stopp pÄ alkoholservering efter klockan 22. Kort dÀrefter Àndrades det till klockan 20. Efter det har restaurangbranschen brÄkat och knorrat.
Restauranger och barer har likt mÄnga andra företag fÄtt anpassa sin verksamhet för att minska smittspridningen. AvstÄnd mellan bord, stolar och gÀster. Storleken pÄ sÀllskap som fÄr sitta vid samma bord.
OcksÄ alkoholstoppet har detta syfte. Barer och restauranger samlar ofta mÄnga mÀnniskor frÄn olika hushÄll, arbetsplatser och sammanhang. Rusdrycker kan grumla omdömet. LÄnga öppettider med mycket berusningsdrickande riskerar leda till att folk slarvar med hygienen eller att hÄlla avstÄnd.
NÀr nÀringslivsprofilen Göran Pettersson berÀttar om det nya förvÀrvet av EskilstunastÀllet Biff och Grill i EK/ST (21/1) svingar han rejÀlt. Det heter att myndigheter och regering saknar framförhÄllning, Àr nonchalanta och saknar förstÄelse för branschen.
Visst Àr det sÄ att en del beslut om alkoholstoppet kommit med kort varsel. Men det rÄder en allvarlig pandemi. Vad förvÀntar sig branschen?
Kanske hade regeringen kunnat sÀtta upp lÄngsiktiga regler för alkoholserveringen nÄgra mÄnader framÄt med möjligheten att lÀtta pÄ restriktionerna nÀr smittlÀget förbÀttras. Men det skulle knappast gör det lÀttare för restaurangerna Àn nuvarande ordning.
PÄ torsdagen meddelade regeringen att alkoholstoppet förlÀngs till och med den 7 februari. BesöksnÀringens branschorganisation Visita kritiserade genast alkoholstoppet (DN 21/1). I ett pressmeddelande frÄn i tisdags har organisationen kallat det ett nÀringsförbud.
Vilka ÄtgÀrder organisationen anser ska vara istÀllet för stoppet Àr oklart. Men viss kritik Àr relevant. Visitas Vd Jonas Siljhammar berÀttar bland annat att utbetalningarna av de statliga stöden dröjer.
Företag som drabbas hÄrt av pandemin ska fÄ ekonomiskt stöd. Det ska betalas ut sÄ fort det gÄr. FörÀndras förutsÀttningarna att bedriva verksamhet bör ocksÄ mÀngden pengar anpassas. Men Àven om restauranger Àr hÄrt drabbade av pandemin, kan de inte rÀkna med att varje förlorad krona ska ersÀttas med skattemedel. Det kan ingen i Sverige. Att hÄlla alla företag och enskilda förlustfria Àr inte ekonomiskt möjligt.
För att stötta lokala företag har mÄnga mÀnniskor valt att bestÀlla take-away. De som kan och har rÄd bör fortsÀtta med det.
Diskussionen om besöksnÀringens överlevnad under pandemin fÄr inte landa i en frÄga om alkoholservering. Det finns mÄnga restauranger som fÄr en avgörande del av sina inkomster frÄn servering av alkohol. Pandemin kan vara ett tillfÀlle för branchen att satsa mer pÄ andra sÀtt att tjÀna pengar.