Bromsa smittan Àr viktigare Àn krogars alkoholpengar

Diskussionen om besöksnÀringens överlevnad under pandemin fÄr inte landa i en frÄga om alkoholservering.

Diskussionen om besöksnÀringens överlevnad under pandemin fÄr inte landa i en frÄga om alkoholservering.

Foto: TT

Ledare2021-01-21 19:00
Detta Àr en ledare. Eskilstuna-Kuriren Àr en liberal tidning.

Det kan vara klokt att lyssna pÄ företagare. De har vÀsentlig branschkunskap. Men ibland Àr de sina ekonomiska intressen nÀrmast.

I november förra Ă„ret införde regeringen ett tillfĂ€lligt stopp pĂ„ alkoholservering efter klockan 22. Kort dĂ€refter Ă€ndrades det till klockan 20. Efter det har restaurangbranschen brĂ„kat och knorrat. 

Restauranger och barer har likt mĂ„nga andra företag fĂ„tt anpassa sin verksamhet för att minska smittspridningen. AvstĂ„nd mellan bord, stolar och gĂ€ster. Storleken pĂ„ sĂ€llskap som fĂ„r sitta vid samma bord. 

OcksĂ„ alkoholstoppet har detta syfte. Barer och restauranger samlar ofta mĂ„nga mĂ€nniskor frĂ„n olika hushĂ„ll, arbetsplatser och sammanhang. Rusdrycker kan grumla omdömet. LĂ„nga öppettider med mycket berusningsdrickande riskerar leda till att folk slarvar med hygienen eller att hĂ„lla avstĂ„nd. 

NĂ€r nĂ€ringslivsprofilen Göran Pettersson berĂ€ttar om det nya förvĂ€rvet av EskilstunastĂ€llet Biff och Grill i EK/ST (21/1) svingar han rejĂ€lt. Det heter att myndigheter och regering saknar framförhĂ„llning, Ă€r nonchalanta och saknar förstĂ„else för branschen. 

Visst Ă€r det sĂ„ att en del beslut om alkoholstoppet kommit med kort varsel. Men det rĂ„der en allvarlig pandemi. Vad förvĂ€ntar sig branschen? 

Kanske hade regeringen kunnat sÀtta upp lÄngsiktiga regler för alkoholserveringen nÄgra mÄnader framÄt med möjligheten att lÀtta pÄ restriktionerna nÀr smittlÀget förbÀttras. Men det skulle knappast gör det lÀttare för restaurangerna Àn nuvarande ordning.

PĂ„ torsdagen meddelade regeringen att alkoholstoppet förlĂ€ngs till och med den 7 februari. BesöksnĂ€ringens branschorganisation Visita kritiserade genast alkoholstoppet (DN 21/1). I ett pressmeddelande frĂ„n i tisdags har organisationen kallat det ett nĂ€ringsförbud. 

Vilka Ă„tgĂ€rder organisationen anser ska vara istĂ€llet för stoppet Ă€r oklart. Men viss kritik Ă€r relevant. Visitas Vd Jonas Siljhammar berĂ€ttar bland annat att utbetalningarna av de statliga stöden dröjer. 

Företag som drabbas hÄrt av pandemin ska fÄ ekonomiskt stöd. Det ska betalas ut sÄ fort det gÄr. FörÀndras förutsÀttningarna att bedriva verksamhet bör ocksÄ mÀngden pengar anpassas. Men Àven om restauranger Àr hÄrt drabbade av pandemin, kan de inte rÀkna med att varje förlorad krona ska ersÀttas med skattemedel. Det kan ingen i Sverige. Att hÄlla alla företag och enskilda förlustfria Àr inte ekonomiskt möjligt.

För att stötta lokala företag har mĂ„nga mĂ€nniskor valt att bestĂ€lla take-away. De som kan och har rĂ„d bör fortsĂ€tta med det. 

Diskussionen om besöksnÀringens överlevnad under pandemin fÄr inte landa i en frÄga om alkoholservering. Det finns mÄnga restauranger som fÄr en avgörande del av sina inkomster frÄn servering av alkohol. Pandemin kan vara ett tillfÀlle för branchen att satsa mer pÄ andra sÀtt att tjÀna pengar.