Regeringen vill göra det lättare för unga ensamkommande att stanna i Sverige. Det gäller dem som omfattas om den så kallade gymnasielagen. Dagens arbetskrav är för hårda, särskilt när corona krymper arbetsmarknaden och mest de branscher där många unga får jobb.
I höstas presenterade därför regeringen ett antal förslag för att underlätta situationen. I dag krävs anställningskontrakt på minst två år. Det är tänkt att ändras till ett år.
Regeringen planerar även en lagändring för att ge de unga längre tid på sig att hitta jobb efter avslutade gymnasiestudier – ett år i stället för dagens sex månader.
Det var också precis det som Centerpartiet föreslog i våras. Coronapandemin står hårt mot jobben, ansåg partiet, varför det kan bli svårt för de unga att hitta anställning. Därför måste reglerna i gymnasielagen, som Centern var med och röstade igenom 2018, bli mer generösa. Regeringen agerade därefter och räknade med att få med sig en riksdagsmajoritet i frågan.
Men nu har Centern plötsligt ändrat sig.
På Aftonbladets debattsida i måndags meddelade partiledare Annie Lööf och den migrationspolitiska talespersonen Jonny Cato sin nya uppfattning. De motiverar den med att de vill se en långsiktig och hållbar migrationspolitik, varför det inte bör finnas fler undantag för de ensamkommande unga.
Lööf och Cato förklarar dock inte varför det som partiet ansåg vara rätt i april är fel nu. De två låtsas inte ens om att Centern har haft någon annan åsikt i frågan än den som presenteras i debattartikeln.
Det finns skäl att kritisera regeringen för sin senfärdighet. Bland annat fick remissinstanser bara några dagar på sig att komma med synpunkter. Men det förändrar inte frågan i sak. Hundratusentals individer och företag har fått specialanpassade regler för att underlätta deras situation under pandemin. De vars uppehållstillstånd hänger på en anställning borde få samma behandling.
Vid sidan av det krävs det en långsiktig lösning för de ensamkommande unga. Här är de allra flesta politiker, men särskilt nejsägarna, svaret skyldiga.
Det handlar om flera tusen unga som under flera år levt i vårt land, gått i skolan här och har vänner i Sverige. Många har fått avslag på sin asylansökan på grund av utdragna handläggningstider, ifrågasatta åldersbedömningar och skönsmässiga åldersuppskrivningar. Men även den som anser att allt detta är i ordning bör förstå att tvångsutvisning av flera tusen människor till i huvudsak Afghanistan skulle ta extremt lång tid, till höga kostnader och till ett stort mänskligt pris.
Den tillfälliga utlänningslagen löper ut i juli nästa år. Den nya lag som tar vid måste ha en tillräckligt bred humanitär ventil för att dessa unga ensamkommande ska kunna stanna i Sverige. Centerpartiet bör vara med och se till att så sker.