I Sörmland, likt andra delar av Sverige och världen, har besöksnäring, restaurang- och hotellbransch drabbats hårt av pandemin. Många unga som hade chans på sitt första jobb inom dessa företag står utan. Också hyrbilsföretagen har haft det svårt i länet. Sommaranställningar på SSAB i Oxelösund avslutades tidigt, på Volvo CE i Eskilstuna handlar det om mycket korttidsarbete.
Rubriken lyder ”Arbetsförmedlingens råd: Sätt dig i skolbänken”. Arbetslösheten i Sörmland har ökat från 9,1 procent i juni förra året, till 11,4 procent samma månad i år, säger Jesper Schönbeck, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen, till tidningen (30/7).
Coronakrisens arbetslöshet är inte en följd av en strukturomvandling, utan av ett virus. Ändå väntas en del företag förändras. Distansarbete och digitala möten kan bli vanligare även när pandemin lagt sig. Också turistnäringarnas villkor lär ändras, många flygbolag och turistorter kommer ha svårt att starta upp igen. Tuff klimatpolitik lär också förändra resmönster.
Att förlora ett jobb innebär ofta ekonomiska svårigheter, i synnerhet för den som varit tim- eller deltidsanställd och inte kvalificerat sig för a-kassa. Men också för den som saknar högre utbildning.
Men med kriser följer också ofta möjligheter. Alla som förlorat ett jobb behöver därför fundera över vilka val de behöver göra när det gäller deras jobbframtid.
För dem som saknar fullständiga gymnasiebetyg, eller högstadiebetyg, kan det nu vara ett tillfälle att läsa in dessa. Vissa kan söka sig till yrkesutbildningar. Men det finns också andra vägar. Arbetsförmedlingen tar bland annat upp transportsektorn. E-handelns tillväxt i Sverige är inte obetydlig, och fler transporter behövs. Därför kan lastbilskörkort vara vettig investering.
För den som vill tillskansa sin ny kunskap eller bygga på den tidigare, kan högskolan vara aktuell. Det kan bli värdefull kompetens på nästa arbetsplats, i synnerhet om man vill byta bransch. I vissa näringsgrenar kan det till och med vara läge att starta eget företag.
Att öka kompetensen på arbetsmarknaden är nyttigt, inte bara för individen, utan också samhället tjänar på detta.
Den politiska hanteringen av virusets ekonomiska verkningar behöver under hösten gå in i ett nytt skede. Pengar till korttidsarbete kan delvis fortsättningsvis behövas, inom både för företag och civilsamhälle.
Men med tiden blir det viktigare att mer av de skattemedel som används går till arbetsmarknadsåtgärder och utbildning. En del av pandemins ekonomiska konsekvenser kan bli långvariga och dyra. Vart coronapengar går måste behöver därför prioriteras om. Bland annat kan det vara klokt att mer resurser går till yrkesutbildningar och komvux, istället för till renodlade inkomststöd. Det är en inte betydelselös åtgärd för en långsiktig ekonomisk återhämtning i Sverige.
Detta bör regeringen ha med sig under budgetöverläggningarna på Harpsund nästa månad.