De långa köerna till passen är inte bara ett systemfel

Inte vem som helst bör få lämna ut pass.

Inte vem som helst bör få lämna ut pass.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2022-04-10 21:06
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Under pandemin har många svenskar skjutit upp utlandsresor. När restriktionerna nu lättats är det begripligt att de vill åka. Men vissa kommer behöva fortsätta vänta. 

Likt många andra delar av samhället har passhandläggningen påverkats av pandemin. Giltighetstiden för många svenskars pass har gått ut. Långt ifrån alla har förnyat dem i god tid. När resor nu åter är aktuella vill många boka tid för förnyelse av pass. Men då antalet bokade tider är begränsade blir väntetiden lång. I Sörmland är första lediga tid i oktober.

Detta skiljer sig mellan och inom länen. En del sörmlänningar kan därför hitta tider i grannlän. Polisen kan även släppa nya tider och även avbokningar sker.

Polisen borde ha varit redo för denna rusning. Att många pass giltighetstid löpt ut var känt. Viss snabbrekrytering av handläggare borde kunnat gjorts tidigare. Det är fortfarande ett alternativ om man vill skaka fram fler tider. Samtidigt får det inte ske på bekostnad av säkerhet. Det är frågan om dyrbara värdehandlingar som ska hanteras korrekt.

Även bokningssystemet ligger i myndighetens händer. Och i detta finns en del brister. Vem som helst har fram tills nyligen kunnat boka hur många tider som helst. En del sluga typer har sedan sålt bokningarna till högstbjudande. Även robotar har använts för att dammsuga myndigheten på tider. När dessa inte gått att sälja har resultatet blivit fullbokade men ändå glest besökta passkontor.

Myndigheters kontaktvägar och system bör hållas enkla och begripliga. Sådant minskar trösklarna för medborgarna. Samtidigt får det inte vara så här slarvigt och obetänksamt utformat. Nyligen har polisen infört en funktion som kan sålla bort en del robotar. Den borde ha varit på plats mycket tidigare. Att det nu finns förslag på att ställa krav på bank-id kan också vara en bra idé. Tekniken har funnits i flera år. 

Sådana misstag ska kritiseras. Men de som vill bryta loss ansvaret för passhandläggningen från polismyndigheten går för långt och behöver sansa sig. Att trycket på bokningssystemet är högt strax efter eller i anslutning till en pandemi kan inte var nog med skäl för en sådan reform.

Avslutningsvis: Vuxna människor bör kunna ha viss framförhållning. De bör uppdatera sina pass i tid och inte skjuta det på framtiden. Ansvaret för detta upphör inte under en pandemi. Till bilden hör också att myndigheterna påmint om det. 

Polisen borde inte ha förväntat sig att medborgarna skulle följa råden. Medborgarna borde ha lyssnat bättre.