En treårig pojke som levt hela sitt liv i Sverige bör inte utvisas till Nigeria, ett land han aldrig varit i eller känner någon. Det handlar om "Tim".
Det är Dagens Nyheter som rapporterat om pojken och hans prekära situation. Tim, som egentligen heter något annat, föddes på Helsingborgs lasarett 2018. Pappan är okänd. Mamman lider av psykisk ohälsa och visade så stora brister i omsorgen av pojken att socialtjänsten bedömde att det var nödvändigt att omhänderta honom, då hans hälsa och utveckling riskerades.
Inte lång tid senare flyttar Tim till ett familjehem. Det är Sandra och Viktor som tar emot honom i sitt hem på Österlen. Där blir han en självklar del av familjen. Viktor och Sandra blir hans föräldrar och deras barn hans syskon. Han lär sig språket och får kompisar, precis som många andra barn som växer upp i Sverige. Tims hela liv är där på Österlen med den enda familj han vet om. Att ryckas från en sådan trygghet vore traumatiskt.
Vilken tillvaro som väntar i Nigeria är däremot dunkelt. Tims biologiska mor, som utvisats dit förra vintern, vill inte veta av honom. Huruvida moderns släkt kan eller vill ta emot pojken är också osäkert. Men för migrationsdomstolen är det ”sannolikt” att släktingarna där lär göra det.
Vanligtvis är de i Migrationsverket tämligen ovilliga att kommentera enskilda fall. Men på onsdagens SVT Aktuellt talade myndighetens Generaldirektör Mikael Ribbenvik ut om fallet. Där blev det klart att även om utvisningen av Tim är planerad till i januari nästa år är det inte säkert att den blir av. Får svenska myndigheter inte kontakt med någon i Nigeria som verkligen kan ta hand om honom kan han få stanna i Sverige. Och enligt Ribbenvik är det ovanligt att sådant mottagande går att ordna.
Sådana ventiler är bra, i synnerhet för barn. Men hur länge ska Tim och hans familj behöva vänta för att slippa oron för utvisning?
De senaste dagarna har utvisningen av Tim fått mycket kritik. Juridiska experter har pekat ut brister i Migrationsverkets och domstolens beslut, saker som missats och som borde redogjorts för bättre. Så kan det vara. Det kan också vara så att myndigheterna gjort precis vad som står i lagboken.
I sådant fall måste lagarna ändras. För Sverige måste kunna bättre än så här.