Det är bättre att ha tålamod än att sprida rykten

Räddningstjänsten hanterar branden och röken efter en stor explosion i ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Annedal i centrala Göteborg.

Räddningstjänsten hanterar branden och röken efter en stor explosion i ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Annedal i centrala Göteborg.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Ledare2021-09-28 17:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

När allvarliga händelser inträffar går det numera att följa det i realtid. Ibland är bilden oklar och uppgifterna om vad som händer kan förändras fort. Men allt eftersom myndigheter får bättre koll på siffror och händelseförlopp och tidningar och tv ställer rätt frågor kan fler få veta mer om vad som verkligen hänt. Det bör man hålla i huvudet när man följer rapporteringen av explosionen i Göteborg.

Det vi vet är detta: En explosion inträffade tidigt på tisdagsmorgonen i ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i området Annedal i centrala Göteborg. Brand och rök spred sig i byggnadens trapphus och lägenheter. Ett tjugotal boende togs till sjukhus. Sex av dem kördes dit med ambulans, troligen med allvarliga skador. Allt eftersom har de med mildare skador kunnat lämna sjukhuset, andra fått vara kvar längre.

Fokus för Räddningstjänsten är att rädda liv. Evakuering av boende i de mest drabbade delarna av huset har prioriterats. Kring lunchtid meddelade Räddningstjänsten att de fått kontroll på branden.

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts av Polisen. En av myndighetens hypoteser är att någon lagt ett föremål intill eller i byggnaden som sedan exploderat, en annan att det kan vara en olycka. Polisen kan först göra en teknisk utredning av platsen för explosionen efter att Räddningstjänsten är klar med sitt arbete. Vad som faktiskt hänt lär klarna i den undersökningen. 

Därför finns det skäl att vara försiktig med att sprida obekräftade uppgifter. Polisen måste få tid och utrymme att intervjua vittnen och samla in övervakningsfilmer i området för att se om något brott har begåtts. Skulle det vara så riskerar rykten, rena spekulationer och dåligt underbyggda teser bli desinformation som förvränger vittnenas uppfattning av händelserna.

Vid sidan av brandbekämpning och polisutredning finns stödet från kommun och civilsamhälle. Det är en viktig påminnelse då det finns de som ofta och gärna målar Sverige i mörka färger. När byggnaden började brinna hjälpte grannar varandra ner från balkonger och andra erbjöd varma kläder till folk som flytt sina lägenheter utan att vara ordentligt påklädda. De uppsamlingsplatser med stödpersonal som Göteborgs kommun upprättat i närliggande kyrkor kan komma till stor nytta för de drabbade. Där kan oro luftas och professionell hjälp fås.

Hur och när människorna som evakuerats kan återvända hem är oklart. Mångas akuta bostadssituation kommer lösas av försäkringsbolagen eller socialjour. I en del fall kan grannar, vänner och familj behöva ställa upp så att alla har någonstans att ta vägen den närmaste tiden. Att en del göteborgare tagit sig till kyrkorna för att erbjuda drabbade sitt stöd och kunskaper inom vård och terapi är också lovvärt och ett exempel som fler bör följa. 

Det är så ett samhälle bör ta sig genom krissituationer: tillsammans.