En pappa som gjorde skillnad lever inte mer

Många barn och vuxna samlades vid minnesplatsen nära Skärholmens centrum i södra Stockholm, där en pappa blev skjuten tidigare i veckan.

Många barn och vuxna samlades vid minnesplatsen nära Skärholmens centrum i södra Stockholm, där en pappa blev skjuten tidigare i veckan.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2024-04-12 18:43
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

En pappa och son cyklar en ljus vårkväll mot simhallen, precis som så många andra föräldrar och barn runt om i Sverige.

De har nästan hunnit fram till badet nära Skärholmens center när de cyklar de förbi ett gäng ungdomar. Något fick pappan, 39-årige Mikael, att vända tillbaka. Han ber sin son att stanna kvar en bit längre bort. 

Vad som sedan sades och gjordes är ännu inte helt klarlagt. Vi vet bara hur det slutade. En av ungdomarna tar fram ett vapen och skjuter Mikael i huvudet. Hans son ringer 112. Men pappans liv går inte att rädda.

”Han gillade inte orättvisor. Det kostade honom livet”, säger Mikaels syster till Expressen (11/4).

Resten av den här ledaren skulle kunna ägnas åt en analys om vad våra politiker måste göra för att något liknande inte skulle kunna hända igen. Det skulle bli en upprepning av de budskap som vi och andra skrivit om alltför många gånger förr. 

I stället kommer den att handla om varför just detta mord känns extra tröstlöst.

Det handlar inte bara om att det var ovanligt brutalt och till synes slumpartat. Om att gärningsmannen var ung eller att Mikael dog när han demonstrerade sitt civilkurage. 

Det handlar om att det just är en pappa som har dött.

Föräldrar är en viktig skyddsfaktor för att hindra att unga hamnar i kriminalitet, konstaterar bland många andra Anna Sarkadi, specialistläkare och professor vid Uppsala universitet. Föräldrar som har bra koll på sina barn, vilka de umgås med och var de befinner sig, är ett bra skydd för att hindra unga från att dras in i kriminalitet. (Aftonbladet 6/3 2023)

Anna Sarkadi, pekar särskilt på pappornas betydelse – särskilt för pojkar med utåtagerande beteende. 

Men i många familjer finns det inte en pappa. 

2022 dömdes 28 tonåringar i Stockholmsområdet för grovt vapenbrott av en tingsrätt. Aftonbladet kartlade de dömda och fann att mer än en tredjedel av dem växt upp med minst en frånvarande förälder – majoriteten av dem pappor. Tidningen räknade inte de fall där föräldrarna hade separerat, men det inte gick att belägga att någon av dem var helt frånvarande. 

Det går att utgå från att andelen unga utan eller med bristfällig kontakt med en förälder är betydligt högre. 

Annan forskning pekar på de skeva mansidealen i gängen, där vapen och våld romantiseras. En riktig man anses vara den som försvarar sina rättigheter och sitt anseende. Den som inte svarar på en ”oförrätt” har förlorat den kamp som både råder mellan individer och olika gäng. 

Jari Kuosmanen, professor emeritus i socialt arbete vid Göteborgs universitet pekar därför just på vikten att ändra ideal och normer. Han framhåller också att föräldrar spelar en viktig roll genom att visa på de faktiska möjligheter som finns att skapa ett annat liv (Forskning.se 21/9 2021).

Det skulle därför behövas fler pappor med en tydlig moralisk kompass, som engagerar sig i sina barns liv. För det som de ofta ser som vardag och rutiner påverkar inte bara de egna barnen. Som ringar på vattnet kan en positiv manlig förebild även komma att påverka andra barn – exempelvis barnens kompisar. 

Därför är det särskilt sorgligt att det är en av dessa pappor som nu blivit mördad.