En välförtjänt näsknäpp till L i Katrineholm

Jesper Ek har följt sin liberala övertygelse. Liberalerna i Katrineholm har förlorat en duktig politiker.

Jesper Ek har följt sin liberala övertygelse. Liberalerna i Katrineholm har förlorat en duktig politiker.

Foto: Roger Culmsee/arkiv

Ledare2020-04-01 15:49
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Liberalernas tidigare gruppledare i Katrineholm, Jesper Ek, lämnar partiet och blir politisk vilde. Samtidigt ansöker han om medlemskap i Centerpartiet. Det meddelade Ek i ett utförligt inlägg på sin Facebooksida på onsdagen.

Orsaken är att Liberalerna i Katrineholm har valt att stödja den politiska majoritetens – S och M – beslut att försöka undanta hela kommunen från EBO-lagen. Det är en bestämmelse som ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill under prövningstiden och behålla sin ersättning, som för närvarande är högst 71 kronor om dagen.

Var Liberalerna i Katrineholm stod i EBO-frågan var ett tag oklart. När ärendet beslutades i kommunstyrelsen förra veckan reserverade de sig mot beslutet – genom Jesper Ek. Bara för att strax därefter inkomma med ett debattinlägg till Katrineholms-Kuriren, undertecknat av bland annat gruppledaren Björn Wahlund, där partiet säger att det stödjer majoriteten om EBO.

Men nu har det hela klarnat. Jesper Ek agerade inte på fullmäktigegruppens mandat, utan följde sin egen övertygelse och det han anser att Liberalerna har bestämt på riksnivå.

Har han rätt i den tolkningen? Programdokumenten lämnar en del manöverutrymme. Liberalerna tycker å ena sidan att rätten till eget boende ska värnas, å andra sidan att kommuner och kommundelar där boendesituationen är särskilt ansträngd och utsattheten i övrigt mycket stor, ska kunna undantas från EBO.

Kan en hel kommun vara så utsatt, från riks-Liberalernas utgångspunkt och så som lagen är skriven, att den kan undantas från EBO? Ja. Men det måste vara en liten kommun där det är svårt att geografiskt avgränsa de problematiska områdena. 

Länsstyrelsen i Skåne har exempelvis sagt nej till Malmö, Landskrona, Helsingborg och Kristianstad, men ja till Åstorp och Perstorp med cirka 16 000 respektive 7 500 invånare. Katrineholm har nästan 35 000 invånare, utspridda över flera stads- och tätorter av olika karaktär, liksom landsbygd, och har inga utsatta områden enligt polisens definition.

Kommunpolitiker som driver på hårdast för en restriktiv tillämpning av EBO är ofta, om än inte alltid, samma politiker som vill minska invandringen till sina kommuner och till Sverige. Så är det i Katrineholm i Socialdemokraternas fall och Moderaternas nya restriktiva hållning i asyl- och invandringsfrågor är känd.

Försöket att undanta hela Katrineholm från EBO är därför först och sist signalpolitik. För man kan inte med bästa vilja i världen hävda att hela kommunen är socioekonomiskt utsatt. 

Därför är det svårt att kritisera Jesper Eks beslut att dels lämna partiet, dels att behålla sina uppdrag i fullmäktige och kommunstyrelsen.

Det går inte att säga att Ek har brutit mot Liberalernas programdokument, medan L i Katrineholm borde veta bättre än att stödja majoritetens fingerpekande mot flyktingar.

Ek är personvald med hjälp av kryss, och är tack vare det placerad i kommunstyrelsen samt tidigare utsedd till gruppledare i L, en post han nyligen lämnade av familjeskäl. 

Eftersom valet till kommunstyrelsen skedde enligt lagen om proportionellt valsätt kan Liberalerna inte ersätta en avgången ledamot via ett fyllnadsval. I stället ska den högst rankade ersättaren från samma valsedelsgrupp (valsamverkan) ta hans plats. Denna ersättare är centerpartisten Victoria Barrsäter. Så oavsett om Jesper Ek väljer att avgå eller sitta kvar kommer Centern att få två ledamöter i kommunstyrelsen i stället för dagens en.

Den främsta politiska slutsatsen av Eks partibyte är att Liberalerna i Katrineholm har förlorat en duktig politiker och fått en ordentlig näsknäpp. Det är välförtjänt.