En värvning till brott och omoral

De lockar men de luras. Vad de i verkligheten vill övertala till är att bli förbrytare – eller bli sådana som våldets makthavare bara utnyttjar, för att ta livet av. Som kanonmat, eller avrättade i utrensningar.

Ledare2016-06-04 04:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

De lockar med paradiset, men de är bedragare. Den som ansluter sig till Daesh/IS kan bli förbrukningsvara åt en härskande grupp, som pratar religiösa ord men i verkligheten avgudar diktatur och våldsbrott. Eller så kan de få bli medbrottslingar och göra sådant som omogna pojkar och onda män kan lockas av – krig, mord, våldtäkt, plundring och att hålla kvinnor som slavar. När de ser eländet och vill därifrån kan de bli avrättade som rymlingar eller avhoppare.

En del sådan rekrytering har förekommit också i Sörmland. Vi har nyhetsartiklar om det i tidningen i dag. Det gäller ett litet antal unga män. Andra, och de är många fler, är rädda och oroade, och tycker det är obehagligt att deras tro förvrids och missbrukas.

Det är en liten verksamhet, men den är sådan att polisen måste undersöka och hindra brott, eller få de som begår brott åtalade och dömda.

Men det är inget nytt och okänt i Sverige. Det pågick på 1940-talet en liknande värvning till Hitlertysklands armé och SS-trupper. De som gav sig iväg dit var en blandning av ideologiska extremister och naiva men våldsfascinerade äventyrare. De begick i många fall mycket grova brott, och de som kom tillbaka hade hemska saker att skämmas för.

Något eller ett par årtionden tidigare lockade kommunister i Sverige, Finland och Norge, med att få resa till "arbetarparadiset" i Sovjet, och, som det påstods, "bygga socialismen". Men de som åkte blev lurade. De kom till förtryck och fattigdom, och till fångläger och blodiga utrensningar. En del lyckades ta sig hem, men andra försvann eller sköts av regimens hemliga polis. Somliga deltog själva i förtrycket, men blev i många fall avrättade de också. Även det är en tänkvärd påminnelse för dem som möter den falska propagandan om "kalifatet". Egentligen handlar det om diktaturen, om förtrycket som samhällssystem – om att göra våld på religion, så som Lenins och Stalins Ryssland gjorde våld på arbetarrörelse.

Det som extremistiska rörelser i Mellanöstern haft för sig gör att resandet till och från Daesh/IS-territoriet måste tas på stort allvar. Det behöver mötas med vaksamhet – och med rättsstatens värden. Men också med eftertanke och fattning.

Förra statsrådet Hillevi Engström (M) har av regeringen utsetts till Mona Sahlins (S) efterträdare. Hon har en viktig uppgift när det gäller att samordna det förebyggande arbetet och väcka förtroende hos de många som vill hålla de politiska extremisterna borta från både sin religion och sina ungdomar.

Hur spektakulära terrorrörelser än är ska vi inte glömma att stater med odemokratiska system är ännu farligare som hot mot friheten. Likaså är det allvarligaste inre hotet i västvärlden inte terrorsekternas utlöpare. Det är den moderna högerextremismen. Den kan undergräva samhällsklimat, rättsstat och det samarbete demokratierna byggt upp för att skydda friheten.