Det är fortfarande ekonomin, dumbom!

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) och och dess vice ordförande Jari Puustinen (M) har i likhet med andra politiker i Sörmland stora utmaningar framför sig.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) och och dess vice ordförande Jari Puustinen (M) har i likhet med andra politiker i Sörmland stora utmaningar framför sig.

Foto: Lars Skärlund

Ledare2024-05-24 16:14
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Det finns ett antal paroller som politiskt överintresserade personer omedelbart kan koppla till en viss tid och person. En av dem är: ”Det är ekonomin, dumbom” som yttrades av Bill Clinton under presidentvalskampanjen 1992. Men vad det flesta inte vet, är att den var en av tre meningar som sammanfattade Clintons kampanj. De andra två var: ”förändring eller mer av det gamla vanliga” och ”glöm inte sjukvården”.

2024 beskriver de tre meningarna även de utmaningar som politikerna i Sörmland behöver tackla. 

Nyligen presenterade Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) sin senaste ekonomirapport. Med den följde en rad brasklappar. Bland annat varnar SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog politikerna att fortsätta med mer av det gamla vanliga (Dagens Samhälle 14/5). De behöver tänka om och eventuellt revidera sina planer.  

En orsak till detta är barnafödandet, som minskat drastiskt de senaste åren. Sörmland har den näst största minskningen av alla regioner mellan 2014 och 2023. Enbart förra året minskade den med över 12 procent.

Att det föds färre barn bidrar också till en annan trend: Befolkningsminskningen. Annika Wallenskog varnar de ansvariga i våra kommuner och regioner att tro att det är ett tillfälligt hack i kurvan. Hon tror i stället att befolkningsminskningen eller en väldigt långsam befolkningsutveckling är det nya normala.

Det kan naturligtvis finnas undantag, kommuner som fortsätter att växa. Men det går inte som förr att utgå att det är så. 

Förra året minskade, enligt SCB, invånarantalet i Eskilstuna, Katrineholm, Flen, Vingåker och Gnesta. Medan invånarna i Strängnäs, Trosa, Nyköping och Oxelösund i stället ökade på grund av ökad inflyttning. Samtliga kommuner i Sörmland hade dock ett negativt så kallat födelseöverskott. Det dör fler personer än det föds.

Men det finns en grupp som ökar och det snabbt: Personer över 80 år. I hela Sverige kommer de att bli 233 000 fler fram till 2033. Under samma tid minskar antalet invånare under 20 år med 200 000 personer.

Den här statistiken och prognoserna borde få Sörmlandspolitikerna att inse behovet av förändring.

De planer de har att bygga nya bostäder, förskolor och skolor kommer att behöva revideras och kanske skrotas. I stället behöver de fundera på hur många nya äldreboenden som behövs byggas och hur de ska kunna rekrytera tillräckligt många till vård- och omsorgsyrkena.

Det leder oss över till nästa paroll ”Det är ekonomin, dumbom!”

Det kostar pengar att bygga nytt och att anställa fler personer. Detta samtidigt som kommunerna har andra stora investeringsbehov framför sig, som investeringar i civilt försvar, grön omställning och klimatanpassningar. 

Kommunerna behöver få kontroll över varenda krona och dra in på varenda onödig utgift för att få pengar att investera med. Det kommer att kräva att man skär i eller helt slopar vissa verksamheter. Men troligen kommer det inte att räcka. För många kommuner återstår då att låna pengar – som på något sätt måste betalas tillbaka. 

Till sist får man inte glömma sjukvården. De kommande åren har regionerna betydligt större problem än kommunerna att få pengarna att räcka till. Här måste pengarna gå till de verksamheter som har de största behoven. Något som inte alltid sker i dag. Men ska vi ha en fungerande vård i framtiden måste det ske hårda prioriteringar. I Sörmland måste dessutom de strukturella obalanserna med för höga kostnader i förhållande till intäkterna åtgärdas.