En del beslut behöver tas medan det ännu är osäkerhet. I en allvarlig, utdragen pandemi är det ofrånkomligt. Att vänta tills utvecklingen av sjukhusinläggningar och dödsfall syns tydligt kan vara att vänta tills det rullat iväg för långt.
Virusvarianten omikron har gett flera regeringar och smittskyddsmyndigheter just en sådan beslutssituation. Sverige är nog också där inom kort. Beräkningar från Folkhälsomyndigheten, och regeringsbeslut, kan väntas inom en eller ett par dagar.
En förutsedd mycket snabb spridning av omikronvarianten ligger bakom den hastiga, hårda nedstängningen i Nederländerna, som begränsar julfirandet hårt, i kyrkor, i butiker – och vid släktsammankomster.
Liknande beräkningar har gjorts i Danmark och Storbritannien. Tyskland har, med stadigt sjunkande antal nya smittfall sedan några veckor, varit på väg ut ur en svår smittvåg under hösten.
Men på måndagen fick förbundsregering och delstater nya scenarier från ett expertråd som samlar smittskyddsexpertis från flera myndigheter och institutioner. I det värsta beräknade fallet kunde så många i arbetskraften snabbt bli sjuka eller i karantän att sjukvård och andra viktiga samhällsfunktioner skulle störas svårt.
Sverige har under hösten haft en bättre utveckling än en del grannländer. Tidigare pandemiförlopp och bättre genomslag för vaccinationerna har sannolikt varit skyddande. Men det som orsakar oron och de nya restriktionerna i andra länder är osäkerheten som ännu finns. Vad kan omikronvariantens avsevärda smittsamhet dra med sig av allvarliga sjukfall och överbelastning av sjukhusen?
De vacciner som använts i Sverige verkar skydda väl mot allvarlig sjukdom, även vad gäller omikron. Men blottorna som ändå finns i vaccintäckningen skulle kunna orsaka en våg av intensivvård och dödsfall ifall smittspridningen går ytterst snabbt. Att ihärdigt fortsätta med att vaccinera de ovaccinerade och komplettera de vaccinerades skydd med en tredje spruta är centralt. Det får inte bli jul- och nyårslov i vaccinverksamheten.
Att det under en tid blir mer av både råd och påbud med restriktioner får vi räkna med. Som tidigare gäller att förlamande hårda nedstängningar, som senast tillgripits i Nederländerna, inte går att få uthålliga eller väl respekterade. Både vaccinerna och vaccinpassen underlättar att hålla arbetsliv, ideell verksamhet och andra samhällsfunktioner i gång.
Förhoppningsvis kommer det att visa sig att omikronvarianten inte är så allvarlig vad gäller dödlighet, och att restriktionerna inte alls behöver vara så långvariga som de var innan vaccinerna hade utvecklats. Men detta är något vi kan hoppas, inget vi säkert kan veta än.
Stöd till särskilt berörda företag, liksom kultur-, kyrko- och föreningsverksamheter, bör fortfarande riktas till dem som verkligen drabbas hårt. Pandemins restriktioner slår inte lika, utan mycket ojämnt. En upprepning av ohejdade, ohållbara utbetalningskrav till alla slags företag, där Moderaterna som värst bjöd högst med 100 miljarder i månaden, slipper vi förhoppningsvis se igen.