EU mÄste agera mot Polen innan fler dör vid grÀnsen

MÀnniskor i Warszawa tÀnder ljus utanför grÀnspolismyndighetens byggnad för migranter som dött vid den polsk-belarusiska grÀnsen.

MÀnniskor i Warszawa tÀnder ljus utanför grÀnspolismyndighetens byggnad för migranter som dött vid den polsk-belarusiska grÀnsen.

Foto: Czarek Sokolowski

Ledare2021-11-08 16:32
Detta Àr en ledare. Eskilstuna-Kuriren Àr en liberal tidning.

Den humanitÀra krisen pÄ grÀnsen mellan Polen och Belarus har inte lösts sedan de uppmÀrksammade dödsfallen i september. TvÀrtom. Krisen har blivit vÀrre och tar nu en ny vÀndning. I dagarna har vi sett bilder pÄ flera hundra personer som gÄr mot grÀnsövergÄngarna utmed vÀgarna i Belarus.

Det Ă„terstĂ„r att reda ut om det senaste försöket frĂ„n, av allt att döma, irakiska kurder att komma in i Polen vid en grĂ€nspostering var en spontan aktion eller om man fick ”bistĂ„nd” frĂ„n belarusiska myndigheter. Men det rĂ„der ingen tvekan om att Belarus regim bedriver mĂ€nniskosmuggling i massiv skala. Syftet Ă€r att sĂ€tta press pĂ„ EU som har infört sanktioner mot regimen för dess valfusk 2020 och övergrepp mot oppositionella.

Detta agerande frÄn Belarus förtjÀnar starkt fördömande. VittnesmÄl frÄn migranter talar om statsorganiserade resor för mÀnniskor frÄn i huvudsak Irak men Àven frÄn Afghanistan och afrikanska lÀnder till Minsk och vidare transport till grÀnsen.

VÀl dÀr vÀgras de Äterinresa i Belarus efter att ha stoppats av polsk polis och militÀr. Det finns historier om belarusiska grÀnsvakter som misshandlat migranterna innan de tvingats tillbaka ut i ingenmanslandet mellan lÀnderna.

Det rÀcker inte att skrika sig hes över det som denna regim gör. Aleksandr Lukasjenko Àr en diktator som befinner sig under press inifrÄn landet och utifrÄn, och agerar som att han inte har nÄgot att förlora.

Men denna blodbesudlade regims tilltag förÀndrar inte EU-lÀnders skyldigheter. HÀr krÀvs klarsprÄk och konkreta ÄtgÀrder frÄn EU gentemot Polen. InrikeskommissionÀr Ylva Johansson har ett sÀrskilt ansvar.

Den polska regeringen har militariserat grÀnsen med tiotusentals soldater. Man har stÀngt av grÀnsomrÄdet för insyn genom undantagstillstÄnd samt snabbinfört en lagstiftning om kollektiv direktavvisning av asylsökande, vilket bryter mot EU-rÀtten och annan internationell asylrÀtt.

Resultatet Àr övergrepp mot svÄrt utsatta mÀnniskor varav ett antal har avlidit. Detta kommer att bli vÀrre med vintern och kylan. Om inget förbÀttras kommer dödstalen att stiga.

Det Ă„terstĂ„r för EU att uppfinna Ă„tgĂ€rder mot Belarus som innebĂ€r att mĂ€nniskosmugglingen upphör, utan att unionen ger efter och backar frĂ„n inriktningen att straffa regimen och stödja oppositionen. 

NÀr det gÀller behandlingen av migranterna finns dock bara en acceptabel vÀg. Den ges av asylrÀtten: Asylsökande fÄr inte kollektivt avvisas vid EU:s yttre grÀns utan mÄste slÀppas in i landet och tillÄtas lÀmna in sin asylansökan. De ska förses ges mat, husrum, erbjudas vÄrd och ha tillgÄng till rÀttshjÀlp. EU-ledarna mÄste se till att sÄ sker innan de fÄr fler liv pÄ sina samveten.