EU:s svar till flygkaparen i Minsk måste vara hårt

Belarus självutnämnde president Aleksandr Lukasjenkos flygkapning och kidnappning i söndags får inte passera ostraffat.

Belarus självutnämnde president Aleksandr Lukasjenkos flygkapning och kidnappning i söndags får inte passera ostraffat.

Foto: Maxim Guchek

Ledare2021-05-24 16:43
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Inga ord är för starka för att beskriva den belarusiska regimens agerande i söndags. 

Ett Ryanair-plan på väg från Aten till Vilnius tvingades under överflygningen av Belarus landa i Minsk. Vid landningen greps den oppositionelle journalisten Roman Protasevitj, 26, som har varit bosatt i Polen sedan 2019, på flykt undan regimen, och var nu på väg från en konferens i Grekland. Tillsammans med honom greps hans flickvän Sofia Sapega, 23, som är rysk medborgare och bosatt i Litauen.

Protasevitj var tidigare chefredaktör för den regimkritiska mediekanalen Nexta som blev mycket populär i Belarus under protesterna förra året. I oktober klassade myndigheterna den som extremistisk. Säkerhetstjänsten KGB satte upp Protasevitj och hans kollega, Stepan Putilo, på en lista över personer delaktiga i terrorism. Regimen begärde de två utlämnade från Polen som misstänkta för påstådda brott kopplade till Nextas rapportering 2020 som kan ge upp till 15 års fängelse.

Det återstår att reda ut de exakta detaljerna om vad som hände i söndags men följande vet vi: Ett falskt bombhot mot planet framfördes. Ett belarusiskt stridsflygplan gick upp och medverkade till att tvinga ner passagerarplanet som befann sig i Belarus luftrum men nära den litauiska gränsen. Den närmaste flygplatsen var inte den i Minsk.

Ryanairs vd Michael O’Leary har sagt att han tror att KGB-agenter fanns med på planet. Samma uppgift kom från en av den belarusiska oppositionens ledare Pavel Latusjko.

Litauen har inlett en rättslig utredning. Den politiska reaktionen måste dock komma omedelbart. Förutom att kräva det självklara, att Protasevitj och Sapega omedelbart släpps fria, bör Sverige och EU kalla saker vid deras rätta namn. Regimen i Minsk är skyldig till inget mindre än flygplanskapning och kidnappning. Man har hotat i klartext eller underförstått ett civilt flygplan med militärt våld och utsatt civila flygpassagerare för livsfara.

Denna statsterrorism fordrar ett hårt svar från EU. Belarusiskt luftrum är inte längre säkert för internationell flygtrafik. Ett par flygbolag har redan börjat styra sina plan runt Belarus. En naturlig följd vore att förbjuda EU-baserade flygplan att flyga över landet, liksom stänga europeiska flygplatser för Belarus statliga flygbolag Belavia.

Det handlar om att skydda alla som bor i EU, inklusive belarusiska dissidenter, från den här typen av våldshandlingar. Andra gangsterregimer måste avskräckas från att agera på liknande sätt. Och det gäller inte bara flygkapningar av det här slaget, utan även andra typer av aggressioner i gråzonen mellan krig och fred. 

Maktspråk är det enda språk som diktatorer som Aleksandr Lukasjenko förstår och respekterar.