Finns ingen tid att förlora nĂ€r Östersjön hotar MĂ€laren

Stigande halvsnivÄ, med eller utan höjning av MÀlaren som följd, kommer att fÄ stora följder för livet runt sjön. Det behöver hanteras.

Stigande halvsnivÄ, med eller utan höjning av MÀlaren som följd, kommer att fÄ stora följder för livet runt sjön. Det behöver hanteras.

Foto: Magnus Eriksson/arkiv

Ledare2021-11-29 19:53
Detta Àr en ledare. Eskilstuna-Kuriren Àr en liberal tidning.

Höjningen av Östersjön kan leda till att MĂ€laren blir en havsvik. Det skulle innebĂ€ra stora följder för livet vid MĂ€larens strĂ€nder och för MĂ€larregionens försörjning med dricksvatten. 

Orsaken Ă€r klimatförĂ€ndringar – globalt höjda havsnivĂ„er och avdunsning av MĂ€larens vatten nĂ€r somrarna blir varmare. NivĂ„skillnaden mellan MĂ€laren och Saltsjön, som för nĂ€rvarande Ă€r 0,7 meter i medel, kommer inte försvinna i nĂ€rtid. Men det kommer likvĂ€l att intrĂ€ffa om inga nya grepp tas. Och hastigheten i denna utveckling Ă€r, mĂ€tt med historiska mĂ„tt, mycket snabb.

DĂ€rför Ă€r det pĂ„ sin plats att lĂ€nsstyrelserna i Södermanland, VĂ€stmanland, Örebro, Uppsala och Stockholm nu stöter pĂ„ regeringen i frĂ„gan. I sitt brev som de skickade för nĂ„gra veckor sedan, och som tidningen berĂ€ttar om, föreslĂ„r de en grundlig utredning om riskerna för dricksvattnet, bebyggelse, infrastruktur, naturmiljöer och annat som kommer av havshöjningen. UtifrĂ„n det ska det tas fram Ă„tgĂ€rder.

Tidsperspektivet Àr ganska lÄngt, men inte lÀngre Àn att arbetet behöver komma igÄng snart. Slussenprojektet i Stockholm berÀknas göra det möjligt att klara en global havshöjning pÄ en meter, vilket innebÀr en halvmeter i Saltsjön. Det löser problemet fram till slutet av seklet. Fortsatt havshöjning krÀver dock andra lösningar.

Vilka de Ă€r behöver utredas men lĂ€nsstyrelserna har skissat upp tre inriktningar. En Ă€r att lĂ„ta MĂ€laren slukas av Östersjön. Det skulle innebĂ€ra att de som nu dricker MĂ€larvatten fĂ„r lösa det pĂ„ annat sĂ€tt, exempelvis via vattenledningar frĂ„n VĂ€ttern och DalĂ€lven.

En annan vÀg Àr att tillÄta att MÀlaren höjs i takt med havet sÄ att nivÄskillnaden behÄlls. Det skulle innebÀra risk för översvÀmningar, nÄgot som krÀver omfattande ÄtgÀrder utmed MÀlarstranden och vid annan infrastruktur.

En tredje lösning Ă€r att sĂ€tta upp dĂ€mmande barriĂ€rer i skĂ€rgĂ„rden för att begrĂ€nsa flödet av Östersjövatten mot MĂ€laren.

Ett alternativ som man inte övervĂ€gt Ă€r att acceptera vik-scenariot men rena brĂ€ckt vatten till dricksvatten i avsaltningsverk. Denna metod anvĂ€nds i begrĂ€nsad skala bland annat pĂ„ Gotland och pĂ„ mĂ„nga andra hĂ„ll i vĂ€rlden, Ă€ven med havsvatten som har betydligt högre salthalt Ă€r Östersjön. 

Det Àr dock Àn sÄ lÀnge dyrt, mycket energikrÀvande och har betydande miljökonsekvenser för att ses som en möjlig lösning för MÀlaren. Samtidigt kan mycket lÀras under de kommande Ärtiondena och pÄ kort sikt behöver förmÄgan att hantera mindre intrÀngningar av havsvatten förbÀttras.

Hur som helst finns det ingen tid att förlora. Regeringen bör hörsamma lÀnsstyrelsernas uppmaning och sÀtta igÄng detta arbete sÄ snart som möjligt.