Fjärrvärmepriset chockhöjs i Eskilstuna nästa år. Rubriken på tidningens webbsida fick det troligen att knyta sig i magen på många kunder, som redan sett sina övriga hushållsutgifter rusa i höjden de senaste åren. Snittökningen mellan 2023 och 2024 hamnar på 13,4 procent.
Fjärrvärme sågs länge som ett bekvämt alternativ av många. Priserna var stabila och hyfsat förutsägbara över tid, eftersom de inte påverkades av svängningarna på elhandelsmarknaden.
Men i systemet har alltid funnits en uppenbar risk. Det finns bara en leverantör i varje nät. Missnöjda kunder kan därför inte rösta med fötterna och välja en annan leverantör av fjärrvärme. Då återstår att gå över till ett annat uppvärmningssystem. Ett alternativ som innebär stora investeringskostnader.
För stora för många, som inte har något annat val än att knyta handen i fickan och stanna kvar som fjärrvärmekunder.
Priserna på fjärrvärme började gå upp redan förra året. Enligt den årliga så kallade Nils Holgerssonsundersökningen, som bland annat jämför fjärrvärmepriset i Sveriges samtliga kommuner, ökade det genomsnittliga priset för fjärrvärme med 7,8 procent mellan 2022 och 2023. Det är den högsta höjningen sedan undersökningen börjande 1996. Ökningen mellan 2021 och 2022 landade jämförelsevis på 1,5 procent i riket.
Så ja, priserna på fjärrvärme ökar ordentligt. Samtidigt skiljer sig priserna stort mellan kommunerna.
När Sveriges kommuner rankas av i Nils Holgerssonsundersökningen från lägst till högsta pris visar det sig att Oxelösund hamnar på plats två med Sveriges näst lägsta priser. Eskilstuna på plats 18, Strängnäs på plats 121 och Flen på plats 243.
Jämfört med andra kommuner är priset på fjärrvärme i Eskilstuna alltså fortfarande relativt lågt.
Men det varken hjälper eller tröstar dem som redan har svårt att klara hushållsutgifterna. De som nu ohjälpligt sitter fast med ett värmesystem de helst vill byta ut.