När fritidsaktiviteter ställs in riskerar många barn till föräldrar med missbruksproblem att drabbas hårt. Det berättades i gårdagens tidning. Junis, IOGT-NTO’s ungdomsförbund för alla barn upp till 15 år, har släppt sin årliga kommunrapport.
Enligt rapporten erbjuder 95 procent av Sveriges kommuner någon form av stöd för barn till föräldrar med missbruk. Det som erbjuds är ofta enskilda stödsamtal med utbildade pedagoger eller stödgrupper där barnen kan få prata om sina upplevelser med andra barn med liknande bakgrund.
Men mer behöver göras. Bland annat brottas många kommuner med att fylla stödgrupperna. Hur ska man nå ut till fler barn? I rapporten lyfts stödverksamheten Pelikanen, i Stenungssunds kommun, fram.
På Pelikanen har man arbetat med stödgrupper för barn till missbrukare sedan 1992 och verkar inte ha problem med att hitta barn. Verksamheten är känd inom socialtjänst och skola och remiss behövs inte, det räcker ofta med ett mejl till någon inom den lilla organisationen. En gång om året presenterar sig representanter från Pelikanen för varje skolklass, och den är också närvarande på sociala medier.
Det måste vara lustfyllt för barnen att ta sig till Pelikanen, berättar en av de medarbetarna. Barnen vill även kunna prata om annat än de svåra hemförhållandena.
Ofta handlar det om att skolans pedagoger måste ha rätt kunskap och förhållningssätt för att möta barnets familjebakgrund och att ta bort stigmat att tala om det svåra i hemmet. Det är också en resursfråga. Fler kollegor med god kunskap som har tid att sakta ner och hinna med att lyssna på barnet behövs.
Allt detta är klokt. Men det finns också goda skäl att kommuner måste erbjuda fler barn rätten till förlängda förskoledagar och fritids.
När det gäller förskolan är kommuner enligt lag skyldiga att erbjuda 15 timmar i veckan för barn till arbetslösa och föräldralediga. Men det är tillåtet att vara mer generös än så. Det har vissa kommuner i Sörmland valt att göra. Flest timmar i länet erbjuder Eskilstuna, 25 timmar i veckan. Snålare kommuner som Katrineholm och Vingåker borde följa detta exempel.
Det ger utrymme för arbetslösa föräldrar att söka arbete. Tillgång till fritids har också fördelar för barnen. De får ta del av mer lärande och organiserade aktiviteter, men de får också mer tid att öva sina sociala färdigheter med jämnåriga.
För nyanlända familjer, där föräldrar ofta är arbetslösa, kan längre skoldagar i form av fritids ge mer övning i det svenska språket.
Precis som Vingåker kommuns socialchef Dag Wallströmer sa i gårdagens tidning: barnomsorg och skola är viktiga friskfaktorer för barn under uppväxten och för att få bra liv som vuxna. Dessa verksamheter bör stärkas.