Är Björn Ulvaeus en sämre producent i dag än 1975? Det frågade ledarsidan i december, apropå att 74-åringen berättat att han planerar en föreställning om Pippi Långstrump till sommaren.
Nu besvarar Region Östergötland frågan, när man beslutat att medarbetarnas anställningar inte kommer att avslutas automatiskt bara för att de uppnår en viss ålder. I stället ska den anställde och dennes chef komma överens om när det är dags att gå.
– Det vi vill med det här är att bekräfta att personer som kommer upp i de här åldrarna har en enorm kompetens som vi vill ta vara på. [...] Så länge du orkar och tycker att det är roligt så vill vi jättegärna att man är med och bidrar, förklarar regionens hr-direktör Zilla Jonsson (Corren, 17/1).
Nyordningen är på många sätt både logisk och nödvändig. Dels höjdes åldersgränsen för pension i lagen om anställningsskydd från 67 till 68 år vid årsskiftet och 2023 blir den 69, enligt devisen att ju äldre vi blir, desto längre kommer vi behöva arbeta.
Dels har vården konstant personalbrist. Enligt Fredrik Nyström, professor och överläkare i internmedicin, bidrar de äldre till att verksamheterna kan gå runt (P4 Östergötland, 16/1).
Enbart i Region Östergötland jobbade förra månaden 174 personer som fyllt 66 år, exempelvis som läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, tandläkare och kuratorer. Även om de "bara" utgjorde 1,2 procent av medarbetarna var de ett viktigt tillskott i en bransch som ofta har svårt att rekrytera rätt kompetens och andelen kan förhoppningsvis öka framöver.
För man ska inte underskatta betydelsen av att en offentlig arbetsgivare tydligt markerar att den värdesätter senior arbetskraft och gärna ser att många anställda skjuter upp pensionen i ett eller par år. I den bästa av världar kan regionens initiativ bidra till att minska fördomarna som finns bland en hel del rekryterare, om att äldre skulle vara mindre flexibla än yngre och har svårt att lära nytt.
Det senare är inte minst viktigt med tanke på att många akademiker kommer ut på arbetsmarknaden först när de är i 30-årsåldern. Då håller det inte att attraktionen på arbetsmarknaden börjar avta redan vid 40, vilket Delegationen för senior arbetskraft visade i rapporten "Bortvald på grund av ålder – åldersdiskriminering vid rekryteringar".
Därför bör fler kommuner och regioner följa i Östergötlands fotspår, och understryka att de inte förväntar sig att de anställda ska checka ut bara för att de fyller år.
Inte för att bekräfta klyschan att ålder "bara" är en siffra. Utan just för att ålder är en siffra, som kan vittna om erfarenhet och kompetens.