Fler supartimmar gör nattlivet sämre – inte bättre

Moderaterna i Eskilstuna har fel. Krogarna bör inte tillåtas servera alkohol till 03.00.

Moderaterna i Eskilstuna har fel. Krogarna bör inte tillåtas servera alkohol till 03.00.

Foto:

Ledare2022-08-03 19:16
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Mer fylleri skadar medicinskt, socialt och ekonomiskt. Detta ska inte spelas ner i närings- eller socialpolitik. Därför är Eskilstunamoderaterna fel ute när de på insändarplats förslår att kommunen bör tillåta krögarna att servera alkohol efter klockan 02.00.

Moderaterna Jari Puustinen, Göran Gredfors och Åsa Salo vill se att restaurangerna i kommunen ska tillåtas hålla öppet till 03.00. Det pratas om att det skulle gynna näringslivet här – och kommunens skattekista med fler arbetade timmar på natten. Snävt och kortsiktigt kan påståendet stämma lite grann. Krögare som får ha öppet efter 02.00 kan innebära mer stålar i deras fickor. 

Men det är knappast krogmat som det serveras mycket av när klockan passerat midnatt. Det är öl, vin, sprit som skulle krängas till Eskilstunabor. Men om det säljs mer alkohol på krogen, hur påverkas det övriga näringslivet? Med fler urdruckna glas följer ofta fler och längre sjukskrivningar och ökad social utslagning – sådant slår igenom negativt i näringslivets produktivitet. Det motverkar mycket av det företagsklimat Moderaterna, och en del andra, vill se i andra delar av sin företagspolitik.

Senare öppettider ska även enligt Puustinen och partikollegor ha en dämpande effekt på antalet våldsbrott. Detta för att gästerna skulle lämna krogen något mer spritt och inte direkt vid stängning – färre skulle då trängas och bråka.

Dessa resonemang behöver inte alltid vara rakt av fel. Färre fulla på gatorna vid ett och samma tillfälle kan just där innebära att färre omhändertas och hanteras av ordningsvakter och polis. Men några exempel på kommuner med en sådan utveckling efter en ändrad stängningstid presterar inte Moderaterna på insändarplats.

De exempel som denna ledarsida känner till framkom i ett meningsutbyte med Eskilstunaliberalernas Stefan Krstic för några år sedan (2016). Då gällde det i huvudsak Visby. Men exemplet höll inte då, och håller inte nu. Det nedåtgående antalet anmälda våldsbrott som anmärktes på där och då berodde inte i huvudsak på senare öppettider. Förstärkning av samarbetet mellan polisen och krogarnas ordningsvakter var mer betydande.

Men att senare stängning skulle leda till att färre slåss och bråkar i krogkön eller går på efterfest och super hemma, eller går oftare på svartklubb, är dock inte särskilt sannolikt. Senare utskänkning, fler tömda glas, högre promillehalt – sämre omdöme – inte tvärtom. Att en del krögare inte vill se detta samband är begripligt, det skulle tala mot deras affärsidé.

Politiker borde veta bättre. Inte minst de som arbetar med socialärenden, däribland underskrivaren och Socialnämndens ordförande Göran Gredfors. Alkoholens skador på samhället – de medicinska och social – men också bortfallna skatteintäkter och ökade utgifter för sociala insatser, ska inte underskattas. 

Avslutningsvis: Det är riktigt att Eskilstuna nu är en universitetsstad. Men det talar inte för att supartimmarna bör bli fler. Nattligt flasktömmande är sällan nyttigt för studierna.