Torsdagens möte med kommunfullmäktige i Eskilstuna kunde ha bringat klarhet i turerna kring flygfältet i Kjula. Så blev det inte. Logistikbolagets ordförande, Johan Holmqvist, blandade bort korten, medan kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson (S), uteblev från sammanträdet.
Vänsterpartiets ordförande i Eskilstuna, Maria Forsberg, ville genom en så kallad enkel fråga till Johan Holmqvist, att han skulle tala om vilken konsult som är involverad i arbetet och, underförstått, om det har gjorts någon upphandling av konsulttjänsten.
Holmqvist svarade att det inte finns någon svensk ”mellanhand” och att bolaget därmed inte har gjort någon upphandling, men att det finns en konsult som bistår vd:n som är känd.
Så är det, men det klargör inget. Det handlar om (minst) två personer. Den ena är en avlönad konsult som har fått drygt 1,3 miljoner kronor under tre år, enligt de fakturor som Eskilstuna-Kuriren har fått ut. Det är samma person som bistod bolaget 2016, då en påstådd grupp investerare ledd av Resevaruhuset AB skulle genomföra en storskalig flygplatsutbyggnad i Kjula. En avsiktsförklaring skrevs varefter Resevaruhuset gick i konkurs och affären rann ut i sanden.
Har den konsultens tjänster upphandlats i konkurrens? Hur har kollapsen med Resevaruhuset påverkat bedömningen av konsulten? Eftersom Holmqvist inte gav hela bilden och Forsberg inte var tillräckligt precis i frågorna fick vi inte veta något om det.
Det leder in på den andra aktören, den så kallade svenska mellanhanden. Det finns visst en sådan. Enligt Eskilstuna-Kurirens källor är det en person i kretsen för det konkursade Resevaruhuset.
Inget tyder på att personen är avlönad av Logistikbolaget, men det är inte det viktigaste. Mer intressant är att en aktör från ett tidigare oseriöst projekt fortsätter att sälja in idén om en internationell flygplats i Eskilstuna, där det dyker upp uppenbart felaktiga uppgifter, samtidigt som kontrollen från Logistikbolaget är svajig.
Vad vet då kommunens politiska ledning om processen? Inte heller det fick medborgarna någon kunskap om, trots att möjligheten fanns i den debatt som Maria Forsbergs interpellation till Jimmy Jansson bäddade för.
Interpellationssvaret bordlades till nästa sammanträde, som är i februari, eftersom Jansson var frånvarande på grund av möten med Sveriges Kommuner och Regioner. Fullmäktiges ordförande Ann-Sofie Wågström (S) lovade att se över synkningen av möteskalendrarna.
Det är bra men räcker inte. Janssons frånvaro på decembermötet med kommunfullmäktige var känt åtminstone ett år i förväg. Interpellationssvaret hade redan skjutits upp en gång och frågan är högaktuell. Jansson borde därför ha överlämnat interpellationen till någon annan ur majoriteten, som han gjorde med två interpellationer på oktobermötet, då han också var borta.
Om inte annat måste Ann-Sofie Wågström se till att det händer. Om hon ska agera som kommunfullmäktiges ordförande, och inte bara som fördelare av ordet, måste hon kräva den respekten för kommunens högsta församling.