Rasism är ett verkligt samhällsproblem. De som sprider den bär ett moraliskt ansvar för dess skadeverkningar på samhälle och medmänniskor.
Denna människofientliga fara syns tydligt i en granskning Dagens Nyheter gjort av hur läkare på grund av sitt ursprung kan bli bortvalda av patienter.
DN ringde till 120 vårdinrättningar, offentliga och privata, och utgav sig för att vara nyinflyttade som ville skriva in sig hos en ny vårdgivare. Med kravet att de skrivs hos en ”etniskt svensk läkare”.
Responsen varierade. 40 vårdcentraler nekade önskemålet utan vidare diskussion. Från några få kom tydliga markeringar av att det inte var acceptabla önskemål. 51 vårdgivare, fördelade över samtliga län, och mellan både offentliga och privata aktörer, var däremot behjälpliga. När vårdgivare frågat om det handlade om språkkunskaper har DN-reportrarna förtydligat: det är ursprunget som spelar roll.
En del av dessa vårdgivare gav förslag på läkare som stämde överens med kraven och diskuterade läkares utseenden. Uppgifter om huruvida personalen är "ljus", var de är födda och om de är adopterade förekom i samtalen. Att så många vårdaktörer kunde tänka sig att tillmötesgå sådana rasistiska föreställningar är upprörande. De har en del att fundera över.
Det finns människor med människofientliga tankar. En del av dem låter detta styra viktiga val, såsom av läkare och vårdcentral. Men vårdinrättningar ska inte underlätta för dessa människor att välja bort läkare på grund av hudfärg och ursprung.
I DN-granskningen lyfts några läkare fram som berättar om erfarenheter av att väljas bort vid vårdtillfället. Patienter som vägrar låta läkare med mörk hy röra dem för undersökning. Rasistiska skällsord. Trots detta försöker läkare och vårdpersonal göra vad de kan för att patienten ska kunna få den vård de behöver. I intervjun gör läkarna det klart och tydligt: patientens hälsa är fortfarande det viktigaste. Det är det läkaretiken säger: Men det fixas och lirkas och det tas resurser från annat håll. Ibland räcker det ändå inte.
En läkare berättar att en person med buksmärtor vägrade att bli undersökt av läkare med annat ursprung än "svenskt". Patienten valde då att lämna akutmottagningen utan att undersökas och vårdas.
Så självdestruktivt kan detta synsätt bli.